2021-02-08 64 浏览
中午食饭时间,除咗去一啲比较高级嘅餐厅,到到都人山人海,好彩有几间专做外卖嘅小店,价钱合理,可以低价享受优质午餐,同时避疫。呢间台式便当占地唔多,里面系厨房,然后基本上只有一个收银处和出餐处,落单之后都系企系侧边等。晚餐有四个选择,白饭/乌冬/米线/新竹米粉可以任意配搭,仲可以免费追加乌冬添!每款$68 ,仲包埋一款饮品或小食,啲饮品仲要唔系普通啡茶,所以呢个价钱其实都好抵食。今日叫咗A餐牛肉蕃茄浓汤炖赞岐乌冬,配热胎菊桂圆蜜。蕃茄浓汤的确够浓,牛肉份量都唔少,而且唔会老晒,个乌冬都值得一赞,我好少见到话「炖乌冬」,但的确食嘅时候觉得佢啲乌冬好入味,唔知有冇关系呢?赞岐乌冬面质弹牙,整体质素都好好。至于杯桂圆蜜,甜甜地唔会太漏,而且有两粒菊花喺里面,我饮完仲留返冲水饮,都仲有菊花味。另外同事叫咗个C餐黑麻油鸡翼烤鱼卷配卤蛋肉燥饭,呢个饭同𩠌就分开上,两只鸡翼、两条鱼卷、半只卤蛋同埋一啲青瓜粒,佢话只鸡翼好香黑麻油味,鱼卷都唔差,至于饮品佢就拣咗冰台式冬瓜茶,冻饮大杯过热饮好多,佢请我饮咗少少,甜甜地都几好味,㗳真啲有少少似新年食𠮶啲糖冬瓜嘅味道,都系唔错嘅选择。

外卖自取