2021-12-05 1274 浏览
早前等老婆放完学,一齐晌砵兰街一家小店食龙虾车仔面,但趁佢未够钟放学,就晌附近游走吓,偶然睇到呢一间日式烧肉店,见佢啲午餐唔贵,大可揾次过嚟过吓烧肉瘾。所以,造就今日同老友晌附近完咗活动,就嚟到食个烧肉午餐。一室以浅色木系为装修,衬以灰纹地砖,简洁明亮。主要以4人枱为主,二人一炉,亦有少部份高脚枱櫈,间成两人一组。放埋嘢食,枱面空间紧紧够。去洗手间期间,仲发现原来有厢房,可以分两枱,坐到8个人,几好㖞,如果一大棚朋友嚟,有个私人空间,玩得更尽庆。呢度喺以数码方式落单,扫一扫二维码,再自行拣食物、饮品。时下有啲餐厅,连餐牌都悭番,小弟就觉得唔多方便喇,有个餐牌俾大家睇,方便到大家易啲睇到有咩食,唔使得一个人成日碌嚟碌去。午市主要分成两大类,一类喺设定好食材组合(午市套餐),另一类就自由配搭食材组合(自由选配),无论边一类,都有唔同重量供选择,弹性大。不过,前者已埋御饭、和风汤及和式前菜,套餐最平只喺$48,食到最贵都喺$128;但后者则需额外加$22先可以转成为套餐,所以,我哋都拣午市套餐,划算啲嘛。右下角仲有啲饮品选项,可惜喺无啲加配嘅优惠,但定价都算相宜。想奢华啲都无问题,有个极上二
想奢华啲都无问题,有个极上二人盛盒,以及和牛套餐,总之,丰俭由人,平有平食,贵有贵食。
枱上已放好餐具、钢夹,而烤炉采下抽式,加上餐厅都喺新开,食完成餐饭,一身都无乜油烟味。
此外,枱上仲放有两款烧肉汁,以及即磨嘅岩盐同黑椒粒,用上即磨货色,算喺够晒诚意
。啲烧肉汁就用嚟食啲牛五花、猪五花、鸡腿肉,惹味啲,而岩盐同黑椒就用嚟食牛小排、牛板键,咁样先食出啲牛嘅原味。
烧肉汁、岩盐、黑椒粒
巨峰乳酸梳打 $18

一个打边炉,一个日式或韩式烧肉,点可以唔嗌定杯冻饮。老友就拣梳打,有汽饮落够爽,佢话咩味都无所谓,不过,有乳酸就更加爽,加上咁大杯,够饮到尾。
巨峰乳酸梳打
白桃四季春 $15

小弟都喺拣冻饮,不过,就要支冷泡四季春,心态谂住烧肉实会食好多肉,所以,消消滞。其实,你睇落去都喺以一个茶包冲泡,有别啲台式水果茶,四季春味道都好清香,之不过白桃味就欠奉,唔喺太觉得啫。
白桃四季春
C. 牛五花 & 猪五花 & 鸡腿肉(150g)$62

8款套餐,计落呢一款性价比高,一来可以一次过试到3款肉,二来份量足都喺卖六十零蚊。捧到出嚟,啲肉睇落都几新鲜,肉色有光泽,咪睇佢好似得少少,其实连埋啲饭、汤品,一般人而言都好够饱。
牛五花 & 猪五花 & 鸡腿肉(150g)
御饭

咪以为喺普通白饭,餐牌都己写明喺采用日本富山– 天盛米,真喺诚意十足,饭粒松软而带点点黏糯,有饭味,夸张啲讲。捞豉油都好食呀。
御饭 (日本富山 – 天盛米)
罗宋汤

餐牌标明喺和风汤,所以,一心都喺谂住会喺面豉汤,出嚟竟然喺西式嘅罗宋汤。实际上,味道都算唔错,酸香浓郁,晌食啲烧肉前,开开胃。
罗宋汤
和式前菜

店员话前菜会日日不同,而今次喺啲中华沙律,即喺天然海草再加少少粟米粒,洒啲芝麻。与其话前菜,小弟就当伴菜,伴住啲烧肉同饭嚟食,感觉可以减低少少「热气」感。
中华沙律
牛五花

卒之试试啲烧肉喇,先试啲牛五花,算小弟见识少,成日以为得猪先有五花腩,原来牛都有,睇起嚟真喺半肥瘦,由于薄切,唔需要烧太耐,入口肉香、油脂兼备,真喺几好食。
猪五花

有别牛五花,猪五花就肥瘦相间,虽然喺猪肉,理应要烧熟啲,不过,由于都喺薄切,烧都转晒色都觉得OK。但猛光烧过后,逼出油脂,入口又唔觉话好肥㖞,但油香感爆棚 。
鸡腿肉

鸡腿肉喺厚身一件件,所以要烧耐啲,亦避免烧到外面熟而中间又未熟,建议焫一焫完表面,放晌侧边半煨烧。由于用上腿肉,比预计嫩滑,再沾一沾啲烧肉汁,非常惹味。
F. 美国牛小排 & 牛板键(100g)$88

老友主力想食牛,所以,佢就拣牛小排搭牛板键呢个组合。唔知喺咪店家怕客人分唔到边啲喺牛小排,边啲喺牛板键,所以,特意放个小牌晌牛小排𠮶边。啲肉睇落真喺几靓,红得嚟好鲜艳,唔会暗暗哑哑、瘀瘀黑黑。虽然比C餐嘅重量少,只有100g,但切出嚟睇落都OK㖞。
美国牛小排 & 牛板键(100g)
美国牛小排

两款肉都喺薄切,加上喺牛,所以,两边焫两焫就食得,为咗食出原味,所以,就唔沾酱汁,只洒少少盐花同黑椒作调味。牛小排果然高质,肉香而带微微油脂,口感油润软腍。
牛板腱

至于啲牛板腱,油花分布平均,色泽又靓,食落既食出肉嘅原味,又充满油香而不过火,细嚼肉质嘅纤维真喺有种入口即化嘅感觉,质感好细致。
牛板键
牛板键
食日式烧肉一向都算喺稍稍高消费项目,不过,嚟到呢度食个午餐,又可以过吓烧肉瘾,但又唔贵㖞,想尽庆多啲,又唔介意俾多少少钱嘅话,可以拣大份量嘅又得,所以,见午市都真喺几多客人。
牛五花 & 猪五花 & 鸡腿肉(150g)
美国牛小排 & 牛板键(100g)