2023-08-28
🎀 红花·汇聚川粤潮午餐(前菜,汤品,主菜,蔬菜,主食,甜品)($148+10% for 1,两位起)▫️ 前菜 — 金砖七味豆腐,椒汁鲍鱼,椒汁黄金皮蛋我哋两个人就合埋一齐上,切成薄片嘅鲍鱼爽口,皮蛋入味,椒汁麻辣惹味;豆腐炸得外脆内嫩。▫️ 汤品 — 海皇豆腐羹有四款汤选择我哋拣咗其中两款,豆腐羹𢳂落啖啖料,虾肉弹牙量多。▫️ 汤品 — 招牌时令汤系有益嘅牛蒡汤 😆,饮落鲜甜香浓。▫️ 主菜 — 黄菊酸菜桂花鱼比起平时食嘅酸菜鱼个人认为呢度嘅汤底较甜,酸度较低,辣度适中,个人都几钟意呢个味 😙。用咗多种香料如花椒八角等调味,鱼肉滑嫩无骨,另外仲配咗木耳、薯粉等配料,每款都吸收晒汤汁,酸酸甜甜非常滋味~▫️ 主菜 — 卤水鹅肉拼盘有鱿鱼、鹅肉、蛋、豆腐、腩肉等,都几入味,如果鹅肉部份肉肉再多少少就更好 😙。▫️ 蔬菜 — 上汤浸时令蔬菜同样又系两人份就合埋一碟,时令菜系苋菜,味道正常发挥,前面食咗几道肉嘅菜式食返菜中和返就岩岩好~▫️ 主食 — 榄菜肉崧炒饭炒饭用酱油炒香,配搭切成粒粒嘅榄菜、肉粒等,食落唔会太浓味同油腻。▫️ 甜品 — 杞子桂花糕清爽滑溜,食落有淡淡桂花香,味道清甜。▫️ 甜品 —
▫️ 前菜 — 金砖七味豆腐,椒汁鲍鱼,椒汁黄金皮蛋
▫️ 汤品 — 海皇豆腐羹
▫️ 汤品 — 招牌时令汤
系有益嘅牛蒡汤 😆,饮落鲜甜香浓。
▫️ 主菜 — 黄菊酸菜桂花鱼
▫️ 主菜 — 卤水鹅肉拼盘
▫️ 蔬菜 — 上汤浸时令蔬菜
▫️ 主食 — 榄菜肉崧炒饭
▫️ 甜品 — 杞子桂花糕
清爽滑溜,食落有淡淡桂花香,味道清甜。
▫️ 甜品 — 杨枝甘露(+$30)
柚子嘅甘味唔算太重,相比之下芒果味会比较突出,食落味道偏甜。
湾仔Rebrand嘅川粤潮菜餐厅,占地四层,个人认为气氛都几适合家庭聚会 😙。出品唔错,Lunch Set多道菜唔会单调且份量好多,整体嚟讲以环境同份量嚟讲Lunch Set真系性价比超级高 😝。
🧾 需加一服务费
💰 $359