2023-09-11
今日同同事去旺角处理一些事务,顺便系旺角食午餐,揾左里间三公食台湾菜,佢嘅午餐几抵食。我哋叫左香脆盐酥鸡卤肉饭套餐加配百香果白肉爱玉,另外仲有甘梅地瓜条、椒麻拼盘(金钱肚、牛舌、大肠)、水莲及芋泥鲜奶。香脆盐酥鸡卤肉饭套餐卤肉饭很足料,有几旧大大旧盐酥鸡,配上卤肉、酸菜、唐心蛋及蔬菜。盐酥鸡炸到很香脆,而卤肉半肥瘦,配上酸菜刚好中和卤肉嘅油腻感,非常滋味。套餐仲包括一个芒果田园沙律及一杯野饮,沙律非常清新,配酸味味沙律汁非常开胃。甘梅地瓜条地瓜条炸到外脆内软,配上甘梅粉,好好食,另人食唔停口。椒麻拼盘(金钱肚、牛舌、大肠)椒麻汁真系里度小食精华,金钱肚、牛舌、大肠都很入味,食每口都渗出麻辣卤水味,非常惹味。百香果白肉爱玉酸酸甜甜百香果配上清爽爱玉同烟靭白肉,非常清新。饮品芋泥芋圆牛奶是套餐加钱转嘅,另外叫左杯芋泥鲜奶,两杯都很相似,而且香浓唔会太甜,正!
香脆盐酥鸡卤肉饭套餐
甘梅地瓜条
地瓜条炸到外脆内软,配上甘梅粉,好好食,另人食唔停口。
椒麻拼盘(金钱肚、牛舌、大肠)
百香果白肉爱玉
酸酸甜甜百香果配上清爽爱玉同烟靭白肉,非常清新。
饮品