2021-04-16
今日同老公行荃湾愉景新城,经过诚品,见到里面有间叫八方台式面屋嘅台式料理餐厅,好似唔错㖞,试下先......座位唔算好多,但都坐得舒适。餐款选择都颇多的。呢间面屋由台湾人经营,食材由台湾直送,味道够晒正宗。餐牌都几多选择㖞,价钱都好实惠。老公想试卤肉饭,所以单点左个怀旧飘香卤肉饭,用上台东白米,卤肉半肥瘦,卤肉汁味道够香浓惹味,38蚊真系好抵食。另外叫左个地瓜丸 $27,炸得好香脆,里面有蕃薯及芋头,外脆内软。我就点左个蕃茄水饺面餐 $56,有4只水饺,蕃茄味香浓,无味精,水饺有椰菜及猪肉,无添加,配上台湾制嘅面条,入口好滑溜。小食我拣左皮蛋豆腐,面头好多木鱼丝,配埋醋汁,口感味道都好正。加钱可以追加饮品,好抵,最重要系超好饮,台湾茶叶,正宗台式茶饮味道。我地拣左阿萨姆红茶,台湾茉香绿茶,茶味好香。2款都各加6蚊就有喇,单点都只系14蚊,都系超值价 ! 下次要试埋台湾面线,牛肉面同伴面先 !
下次要试埋台湾面线,牛肉面同伴面先 !