2021-11-09
上次朋友生日就去了湾仔新泰东南亚餐厅,好好食呀!今日尖沙咀做完野,见到新泰都有分店,就点了几款我最想食的,埋单300元左都好饱,仲要食唔晒打包走,都算抵食,唔怪得走时全场爆满,仲有唔少人等位。巴东牛展$88面层铺上香茅丝、咖哩、马拉盏等,入口就感受到炆煮的牛腱,腍滑又松化,吸尽浓浓的香料的精华,不算辣,但好惹味,伴饭一流,可惜是夜晚唔敢食太多饭,所以食左两件就打包回家,听日晏昼餐饭有著落。🍃泰式炸春卷$68入口脆卜卜,内里的饀料有红萝卜丝、菜丝、菇丝及马蹄粒,口感清新,充满泰国特色,吃时加点酸甜充满柠檬香的酱汁同吃,更是滋味。🐥泰式青咖哩鸡配蒜茸包$88就有猪、牛及鸡可拣,我拣左鸡,份量都几足,鸡肉好嫩滑,都是鸡肶肉,配料就有南瓜、豆角、红椒、香叶,咖哩汁调教得刚刚好,少辣但好咖哩香,带少甜。蒜茸包$32食青咖喱鸡,必配的蒜茸包,咖喱汁淋在蒜茸包上,咖喱很香又够厚身,与香脆的蒜茸包简直是绝配,食到要吮手指,一客四件好想再Encore,但肚皮唔争气,一于下次再食。☕冻咖啡$33本来想饮杯泰式咖啡或奶茶,好彩问一问,真是调教时已加甜,还是饮杯还魂冻咖啡就算,咖啡都几浓,走甜都唔苦,以咖啡作
本来想饮杯泰式咖啡或奶茶,好彩问一问,真是调教时已加甜,还是饮杯还魂冻咖啡就算,咖啡都几浓,走甜都唔苦,以咖啡作结,都食得好满足。
新泰东南亚餐厅
地址:尖沙咀加拿分道25-31号国际商业信贷银行大厦地下1A舖及地库
电话:21177003