2018-06-20 168 浏览
今晚系天水围呢个商场觅食~而晚餐就决定食台湾野~比九份。十分 呢个名吸引~入到去见到墙身有架火车装饰~而坐低果时又望到自己对住幅车站壁画~好特别呀~室内设计睇得出呢度摆左唔少心思~话说大食妹睇到餐牌咩都想食~最后嗌左几个小食,一个面线同一个甜品~小食: 古早醉鸽醉鸡食得多,醉乳鸽就真系第一次试。但系出奇地觉得酒同乳鸽系夹架㖞~完全无伏!只乳鸽好嫩滑,d酒浸到入哂味落只鸽度,好特别,好好食!盐酥鸡去每间台式餐厅都必定要叫既一个小食。其他餐厅有时会炸到肉干噤,但呢道绝对唔会!今日试过~呢度既盐酥鸡系外脆内嫩,仲有肉汁流出黎。可以话系我暂时系香港食过最好食嘅盐酥鸡!另外~佢有6款不同既调味粉比你加落d鸡既上面~贪心既我分开试哂6款既粉~紫菜控本身以为紫菜应该会系最好食~点知试过先知落咖喱粉同梅子粉先系最特别~ 落咖喱粉个盐酥鸡既味系即刻提鲜,唔会好浓味但好香!而落梅子粉果时,咸咸酸酸好特别!醉溏心蛋溏心蛋可以逐只叫~个蛋好香酒味,而且佢真系好够溏心,我好快就一啖就食哂成只落口~推介,必嗌!皮蛋豆腐呢碟皮蛋豆腐睇落好普通噤,佢最好食既地方正正系佢既酱汁~佢酱汁嘅味道好浓,有少少酸酸甜甜既味道,
今晚系天水围呢个商场觅食~而晚餐就决定食台湾野~

比九份。十分 呢个名吸引~

室内设计睇得出呢度摆左唔少心思~

小食:

古早醉鸽
醉鸡食得多,醉乳鸽就真系第一次试。
但系出奇地觉得酒同乳鸽系夹架㖞~完全无伏!
只乳鸽好嫩滑,d酒浸到入哂味落只鸽度,好特别,好好食!

盐酥鸡
台湾盐酥鸡
去每间台式餐厅都必定要叫既一个小食。
其他餐厅有时会炸到肉干噤,但呢道绝对唔会!

另外~佢有6款不同既调味粉比你加落d鸡既上面~
贪心既我分开试哂6款既粉~

落咖喱粉个盐酥鸡既味系即刻提鲜,唔会好浓味但好香!
而落梅子粉果时,咸咸酸酸好特别!

醉溏心蛋
溏心蛋可以逐只叫~

皮蛋豆腐
呢碟皮蛋豆腐睇落好普通噤,佢最好食既地方正正系佢既酱汁~佢酱汁嘅味道好浓,有少少酸酸甜甜既味道,夹埋豆腐肉松同皮蛋一齐食,真系令人食不停口

阿春面线
面线唔错,虽然唔似台湾好出名果间,但佢味道的确几好。 个面线唔会糊口,味道唔会太咸,好鲜味,加上入面既大肠同少少肉丸令个口感丰富左。
价钱仲要好平,真系好抵食

甜品:

草莓蜜糖砖块
草莓蜜糖砖块
一餐饭食到最后,点都要有个甜品做结尾~
个包焗得好脆身,等个雪糕溶左少少浸一浸个包,真系好好食~好满足~
整体好好食,但略嫌cream落得有d多,食到最后有少少漏。
不过食完呢个甜品就真系好满足~

饮品:
薄荷珍珠奶茶+胚芽珍珠奶茶
珍珠奶茶大大杯,自己偏爱多奶少茶,呢度既奶茶正正就系奶味偏重,所以好岩我口味。
两杯奶茶都有好多珍珠~珍珠仲好好咬口~赞!

~题外话~
价钱平得黎,职员又亲民~佢地态度好好又有礼貌~
真系又抵食又好食又好service
~
下次要再黎试埋其他野先得~

2018-06-19