2021-06-10 963 浏览
父亲节将近,由于想避过多人既正日,于是提前一个星期带埋爸爸,屋企人去食正宗既潮州野!当日去到7点钟,见到好旺场,有好多枱食客已经开紧餐。始终餐厅系开系d村屋既地下,所以环境方面分别有室内同室外。室内就设有冷气,而室外就是一般大排档既感觉。夏天既话,晚上也不会很热既感觉,因为都好通风。我地一家被安排坐进了室内既枱。只有系一张前后页都写满不同𩠌菜既餐牌,但都令人眼花撩乱,唔知点样嗌起好。食潮州野,当然要试下d卤味点啦!4个人,嗌左半只卤水鹅试下。卤水鹅半只,已经好大碟。底下仲有d花生,豆腐垫底。其实只鹅好大只,好多肉。d皮下脂肪亦都唔会话好多好肥,食落都唔错。不过未系我最岩食既口味,略嫌未够入味。如果味道再浓d就更好!再黎叫左个白灼蛳蚶黎食,通常蛳蚶都只有食潮州打冷先会见到!d蛳蚶比较细粒,但食落既肉都系好鲜味。呀爸话细既蛳蚶先系好野。佢都食左好多粒!以上系炸虾枣,好好食。炸到上碟仲系热辣辣,食既时候要小心d呀。虾肉好新鲜,食落成粒虾枣好弹牙。之后要介绍既系我好钟意既潮式糖醋面(又叫双面黄)。我一向喜欢食d又咸又甜既野食,呢个面炸得好干爽,无油腻感。面头撒上甜甜既砂糖,仲有d花生碎。旁边其

招牌卤水鹅(半只)

白灼蛳蚶

佢都食左好多粒!

炸虾枣

潮式糖醋面
之后要介绍既系我好钟意既潮式糖醋面(又叫双面黄)。我一向喜欢食d又咸又甜既野食,呢个面炸得好干爽,无油腻感。面头撒上甜甜既砂糖,仲有d花生碎。旁边其实有一碟醋,可以点黎食。如果d醋再酸番多少少,就会更好。我食既时候,仲夹埋d芫茜一齐放入口,真系好好味!

潮州蚝仔粥

蚝仔粥一窝只系138蚊。食左咁多𩠌,饮番啖粥水真系好满足。入面既蚝仔绝对系足料!每啖粥都食到有蚝仔。
入面除左蚝仔仲有d芫茜,肉碎,另外就系方鱼。方鱼系煮既过程,估计系用干镬烘过,如果食到会有少少苦既味道。不过问题不大,见到有方鱼既话,撩起佢就无影响啦!

爸爸好满意呢餐父亲节晚餐!
白灼蛳蚶
炸虾枣