2022-12-05 37 浏览
又到Happy Friday❣️ 同朋友约定买埋外卖返上去食我哋选择咗一间小清新风格嘅小店 感觉温馨经老板娘热情推介 最后点咗几款食物小店嘅食物全部即叫即制 保证够热喺14度寒流下拎上手 感觉特别暖笠笠而且一路拎返屋企时都闻到食物香味😍******************************食物s:🍝鲜茄杂菜炒意粉 ($58) 平时食开嘅蕃茄意粉通常有好多肉酱 亦较油腻呢个意粉用咗鲜茄炒 冇加太多调味料伴上多款杂菜 包括翠玉瓜、茄子等配上炒过嘅香菇同洋葱 香气十足 酱汁唔会浸晒意粉 食落冇咁油腻 清清哋🍽️罗勒青酱海鲜意粉($78) 罗勒同青酱一向系我嘅最爱💕食落味道香浓 意粉挂汁 酱汁嘅浓度恰到好处😝海鲜份量充足 面头系大大件鱼柳略为煎香 肉质软滑 调味适中另外有2只爽口大虾同几粒带子仔 咸香味重仲有好多炒杂姑 炒得好香口 菇味突出整体配搭得好好 食材丰富 味道一流❣️🧆香芋地瓜丸($22)一份有6大粒 炸得好香脆食落去味道好有惊喜❣️ 食完大家都唔够喉咬落去系啖啖嘅芋泥同地瓜泥 口感绵密 甜度适中外皮部份好烟韧软糯 口感好好整体黎讲好好味😋 大推👍🏻🥔芝士肉酱焗薯茸 ($28)份量好多
又到Happy Friday❣️
同朋友约定买埋外卖返上去食
我哋选择咗一间小清新风格嘅小店 感觉温馨
经老板娘热情推介 最后点咗几款食物
小店嘅食物全部即叫即制 保证够热
喺14度寒流下拎上手 感觉特别暖笠笠
而且一路拎返屋企时都闻到食物香味😍

食物s:

🍝鲜茄杂菜炒意粉 ($58)
平时食开嘅蕃茄意粉通常有好多肉酱 亦较油腻
呢个意粉用咗鲜茄炒 冇加太多调味料
伴上多款杂菜 包括翠玉瓜、茄子等
配上炒过嘅香菇同洋葱 香气十足
酱汁唔会浸晒意粉 食落冇咁油腻 清清哋

鲜茄杂菜炒意粉

🍽️罗勒青酱海鲜意粉($78)
罗勒同青酱一向系我嘅最爱💕
食落味道香浓 意粉挂汁 酱汁嘅浓度恰到好处😝
海鲜份量充足 面头系大大件鱼柳
略为煎香 肉质软滑 调味适中
另外有2只爽口大虾同几粒带子仔 咸香味重
仲有好多炒杂姑 炒得好香口 菇味突出
整体配搭得好好 食材丰富 味道一流❣️

罗勒青酱海鲜意粉

🧆香芋地瓜丸($22)
一份有6大粒 炸得好香脆
食落去味道好有惊喜❣️ 食完大家都唔够喉
咬落去系啖啖嘅芋泥同地瓜泥 口感绵密 甜度适中
外皮部份好烟韧软糯 口感好好
整体黎讲好好味😋 大推👍🏻

香芋地瓜丸

🥔芝士肉酱焗薯茸 ($28)
份量好多 装满一个外卖锡纸盒
呢个价钱有咁大碟薯蓉 超抵食❣️
面头舖满暖笠笠嘅肉酱同芝士 好惹味
薯茸够绵滑 好香口 食完好饱肚

芝士肉酱焗薯茸

🫕南瓜汤 (加配价$20)
南瓜汤大大碗 打得够滑
味道香浓 有好重嘅牛油香味

南瓜汤

🍵柑桔蜜绿茶(热) (加配价$10)
饮品点咗少甜 热辣辣又暖胃

环境舒适度:8.8/10

💜Ricco
📍九龙长沙湾青山道195号地下

#长沙湾揾食🦙

#小店 #香港cafe #hkrestaurant #hkcafe #hkfoodshare #foodiehk #hkfoodie #852food #hkfood #hkfoodlover #foodstagram #cheungshawan #cheungshawanfood
#shamshuipo #食好西 #相机食先 #手机食先 #打卡餐厅 #长沙湾美食 #深水埗美食 #街坊小店 #平价美食 #外卖 #ricco
外卖自取
鲜茄杂菜炒意粉