2018-10-04 148 浏览
又到周末都系时候食啲好嘢奖励下自己。 经过观塘巧明街, 成日见到好多工厦楼上食肆派传单。 这间丼上网search过 唔少好评, 一于试试。餐厅唔系特别豪华装修, 不过甚具特色, 唔够六点已经有客人开餐。望住餐牌已经有选择困难症。 好多特色小食,串烧,刺身料理可选择。北极光海胆杯 $198 ( 试食价)钟意食海胆嘅我见到有款北极光海胆杯做紧试食价。所有材料就放喺只香槟杯里, 颜色层次分明, 好似一杯色彩缤纷嘅芭菲新地。 最顶层的是黑色嘅蟹子, 仲有一块炸得香口嘅脆脆, 有鱼干嘅味道。 接著是 甘甜嘅海胆, 质地唔会好糊身, 新鲜冇腥味。 味蕾一下子被打开了。海胆下面是海葡萄, 还有粒粒 晶莹通透的三文鱼子, 份量唔少。 再深层的是蟹肉;蟹膏豆腐, 最底层紫色嘅系紫薯蓉, 尝试把蟹肉和紫薯捞匀吃, 估唔到味道好夹, 咸甜温和融合。筑地寿司杯 $148另外我们也叫了推介的"筑地寿司杯"每只杯都 盛载著唔同款式的刺身和饭。先吃第一杯黑鱼子和海胆。 海胆仍然都是那么甘甜, 饭嘅份量原来都唔少。 感觉每杯有三件寿司饭份量。跟著是2只大头赤虾, 鲜甜味美, 米饭份量比例刚刚好。接著是橙色系列三文鱼

北极光海胆杯

北极光海胆杯 $198 ( 试食价)
钟意食海胆嘅我见到有款北极光海胆杯做紧试食价。
味蕾一下子被打开了。

筑地寿司杯

筑地寿司杯 $148
另外我们也叫了推介的"筑地寿司杯"
每只杯都 盛载著唔同款式的刺身和饭。

跟著是2只大头赤虾, 鲜甜味美, 米饭份量比例刚刚好。

接著是橙色系列三文鱼子和三文鱼。 三文鱼有甜味, 唔错,好新鲜!

蟹子鱿鱼
鱿鱼好滑好烟韧, 配上酱油 特别滋味。

吞拿鱼蓉杯, 上面洒上葱白和一些 萝卜干, 好特别好有口感, 吞拿鱼蓉更见鲜味。

再来就是迷你紫菜 吞拿鱼蓉卷, 包上紫菜兄是另一种传统食法。 吞拿蓉幼滑!

除了刺身寿司 杯, 当然还选了其他串烧。

一口甜薯, 日本一口小甜薯, 即烤即食软糯香甜。

豚肉露笋卷。 露笋爽嫩, 配上少少咸香嘅豚肉好惹味。

烧鳗鱼
外皮烧得香脆, 仍保留鳗鱼的肥美油香。

推介烧牛舌, 很爽嫩, 一啲都唔干唔韧。 简单洒上盐已非常美味。

烧茄子都很特别, 但茄子上的烧酱 过多, 茄子能够烧耐一点更good fit.
北极光海胆杯
筑地寿司杯