2022-06-10
经常听好友讲朗屏有间好味又抵食嘅点心专门店 "8号茶居",好啦,早几日去开果边就顺便食下,出乎意料,又真系几好味㖞。入到食店觉得明亮洁净,地方比相像中阔落,都有几多卡位选择,不错呢。餐纸上除咗有多款点心拣之外,仲有特色竹筒饭套餐、点心套餐、二人套餐、一饭一汽锅炖汤套餐 ; 早餐及下午茶时段有孖宝精选,各色其式。8号虾饺皇 $19依度啲点心有啲系2件一笼,啱晒我哋两个,可以点多几款。好似虾饺皇一笼系2件,大大只而且层皮唔厚,馅料满满,虾肉好多,爽口弹牙,经典点心,必食!瀑布流沙奶皇西多士 $30超邪恶的美食!炸得脆脆嘅西多士,软绵绵,外脆内暖,散发啖啖蛋香味,一切落去西多士嘅奶皇馅料澎拜勇出嚟,浓厚甘香嘅流沙奶皇,质感幼滑,太惹味啦!鸳鸯鲜虾网米肠 $35呢款都好特式,外软内脆嘅网米肠,一碟有两个口味,外层又薄又软,包住脆卜卜嘅油炸鬼同鲜虾,虾肉鲜甜爽口,美味。鹌鹑蛋烧卖 $27较罕有嘅怀旧点心,已经好耐冇食过啦。好香蛋味嘅鹌鹑蛋,与鲜嫩嘅猪肉烧卖好夹,好味道,下次一定要再食。青咖哩鸡粒咸水角 $25创新之作嘅炸物点心,即叫即炸,热辣辣,外层香脆软糯,馅料特式
餐纸上除咗有多款点心拣之外,仲有特色竹筒饭套餐、点心套餐、二人套餐、一饭一汽锅炖汤套餐 ; 早餐及下午茶时段有孖宝精选,各色其式。 8号虾饺皇 $19
鸳鸯鲜虾网米肠 $35
鹌鹑蛋烧卖 $27
创新之作嘅炸物点心,即叫即炸,热辣辣,外层香脆软糯,馅料特式,阵阵青咖哩香气,鸡肉爽嫩,好惹味。
依款点心配埋白饭一流,3种食材好夹。未食已经见到粒粒蒜蓉舖系排骨上面,而最底系爽滑粉丝,蒜蓉味道好特出,粉丝就吸入晒排骨同蒜蓉香味,下次一定要再点。