2023-05-23 46 浏览
最近好忙,晚餐都唔想煮,所以今日放工买外卖算🙈因为想食台湾菜,发现上环有间台式外卖店,食物种类都唔少。如果两个人,menu 上仲有个2人餐几抵食!🌟招牌双人套餐 $238🍱套餐包括自选面饭各一款、卤味拼盘、肉燥青菜、九份芋圆、珍珠奶茶及冬瓜茶🍱卤鸡腿肉燥饭:份量都几多,鸡腿卤得入味,上面舖满肉燥,搭配上白饭,味道非常浓郁🍱另一个叫咗麻辣牛肉面(+$5 刀削面),辣度个人觉得太辣,但汤底香甜🍱刀削面面条弹牙有嚼劲,配上麻辣汤底,辣得过瘾🍱套餐包左珍珠奶茶同冬瓜茶,刚好俾我解辣🍱卤味拼盘:有豆腐同丸,都入味🌟肉燥干拌面 $59🍲肉燥干拌面本身系用台湾幼面🍲除咗肉燥仲有卤花枝丸🌟盐酥鸡🍗食台湾嘢点可以唔食盐酥鸡呢?🍗盐酥鸡外皮酥脆,鸡肉则鲜嫩🍗加上适量嘅盐同埋胡椒调味,作为餐前小食正🌟椒盐花枝丸🍢花枝丸都系台湾好出名嘅小食🍢花枝丸几弹牙,表面炸过后加上椒盐调味,啱晒搭配啤酒或其他饮品食🌟卤台式贡丸🍢贡丸口感弹牙,卤汁入味,好食🌟九份芋圆 (套餐)🍡最后食碗芋圆完满!🍡有芋圆同地瓜丸,两个都好Q弹❤️总结:五斗米食物质素唔错,价格亦比较实惠,尤其双人餐同全日便当,性价比高!职员亦好nice!值得
最近好忙,晚餐都唔想煮,所以今日放工买外卖算🙈

🌟招牌双人套餐 $238
🍱刀削面面条弹牙有嚼劲,配上麻辣汤底,辣得过瘾
🍱套餐包左珍珠奶茶同冬瓜茶,刚好俾我解辣
🍱卤味拼盘:有豆腐同丸,都入味

🌟肉燥干拌面 $59
🍲肉燥干拌面本身系用台湾幼面
🍲除咗肉燥仲有卤花枝丸

🌟盐酥鸡
🍗食台湾嘢点可以唔食盐酥鸡呢?
🍗盐酥鸡外皮酥脆,鸡肉则鲜嫩
🍗加上适量嘅盐同埋胡椒调味,作为餐前小食正

🌟椒盐花枝丸
🍢花枝丸都系台湾好出名嘅小食

🌟卤台式贡丸
🍢贡丸口感弹牙,卤汁入味,好食

🌟九份芋圆 (套餐)
🍡最后食碗芋圆完满!
🍡有芋圆同地瓜丸,两个都好Q弹❤️

总结:五斗米食物质素唔错,价格亦比较实惠,尤其双人餐同全日便当,性价比高!职员亦好nice!值得一试!
外卖自取