2023-11-16 1004 浏览
寿喜烧 树 𝗦𝘂𝗸𝗶𝘆𝗮𝗸𝗶 𝗜𝘁𝘀𝘂𝗸𝗶 🌳🇯🇵好耐冇食过寿喜烧啦😆 今次揾到间性价比极高,位于尖沙咀嘅新寿喜烧餐厅。「寿喜烧 树🌳 」由前𝗦𝘂𝗸𝗶𝘆𝗮𝗸𝗶 𝗠𝗼𝗿𝗶 𝗞𝘆𝘂𝘂 日藉名厨𝗧𝗮𝗸𝗮𝗵𝗮𝘀𝗵𝗶 𝗦𝗮𝗻主理😍 餐厅面积唔大,有一张𝗟字型设计嘅𝗯𝗮𝗿 枱大概可以容纳到𝟭𝟬位客人左右。当日有三组客人,每组客人都会有一个师傅于席前烹调传统关西风高级和牛寿喜烧。𝗦𝘂𝗸𝗶𝘆𝗮𝗸𝗶 𝗟𝘂𝗻𝗰𝗵 𝗦𝗲𝘁 有两款,分别系”𝗬𝗼𝘀𝗵𝗶” (𝗛𝗸$𝟰𝟴𝟬) 同”𝗜𝘁𝘀𝘂𝗸𝗶” (𝗛𝗸$𝟲𝟬𝟬)。我哋𝗼𝗿𝗱𝗲𝗿咗”𝗜𝘁𝘀𝘂𝗸𝗶”❣️ 𝗦𝘂𝗸𝗶𝘆𝗮𝗸𝗶 𝗦𝗲𝘁 “𝗜𝘁𝘀𝘂𝗸𝗶” 分别有前菜、蒸物、野菜、和牛𝟰片、蛋饭、甜品。🥗前菜:日本冷素面- 正常发挥!𝗥𝗲𝗳𝗿𝗲𝘀𝗵𝗶𝗻𝗴 𝘀𝘁𝗮𝗿𝘁𝗲𝗿 😊🥚蒸物:茶碗蒸- 蛋好滑,冇其他材料偏清淡,不过几好食😋🍄野菜:冬菇、洋葱、豆腐等等嘅菜类- 全部野菜日本直送,索晒啲寿喜烧汁😍 超正!连平时唔食洋葱嘅我,都觉得十分鲜甜容易入口。🥩和牛:𝗔𝟰京都姬牛西冷 & 牛肩- 主角和牛出场啦‼️一开始见到佢个花纹就知道一定油脂感十足🥰 分别有两个唔同嘅位置,西冷同埋牛肩
寿喜烧 树 𝗦𝘂𝗸𝗶𝘆𝗮𝗸𝗶 𝗜𝘁𝘀𝘂𝗸𝗶 🌳🇯🇵

🥗前菜:日本冷素面
- 正常发挥!𝗥𝗲𝗳𝗿𝗲𝘀𝗵𝗶𝗻𝗴 𝘀𝘁𝗮𝗿𝘁𝗲𝗿 😊

🥚蒸物:茶碗蒸
- 蛋好滑,冇其他材料偏清淡,不过几好食😋

🍄野菜:冬菇、洋葱、豆腐等等嘅菜类

🥩和牛:𝗔𝟰京都姬牛西冷 & 牛肩
- 主角和牛出场啦‼️一开始见到佢个花纹就知道一定油脂感十足🥰 分别有两个唔同嘅位置,西冷同埋牛肩。个人觉得西冷油脂感比较重,牛肩肉味比较浓郁。唔使惊佢煮得太熟,师傅烹调得啱啱好,充分突显到和牛嘅肉味🥰🥰

🍚蛋饭:两个𝗹𝘂𝗻𝗰𝗵 𝘀𝗲𝘁最主要嘅分别就系呢个『蛋饭』!建议大家要加呢个蛋饭,蛋好滑偏甜,个人觉得加左葱花会更好食🤣 (我果个走左葱)

🍧而甜品系云呢拿雪糕。

师傅都好细心发现到我唔食大葱、洋葱、香菜🤣同我𝗿𝗲𝗰𝗼𝗻𝗳𝗶𝗿𝗺过就全部帮我走晒🤭🤭 餐厅员工亲切且快手。

如果细食啲都可以考虑𝗼𝗿𝗱𝗲𝗿其他𝗹𝘂𝗻𝗰𝗵 𝘀𝗲𝘁,例如𝗦𝘂𝗸𝗶𝘆𝗮𝗸𝗶 𝗥𝗶𝗰𝗲 𝗕𝗼𝘄𝗹 或者 𝗠𝗶𝗻𝗶 𝗦𝗵𝗮𝗯𝘂-𝘀𝗵𝗮𝗯𝘂😋

𝗢v𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹,「寿喜烧 树 🌳」系一间十分值得一试嘅餐厅!性价比真心高🤗 所有食材都好新鲜,服务环境都一流🤤🤤‼️𝗗𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿都唔洗𝗛𝗸$𝟭,𝟬𝟬𝟬一位😮😮😮 如果想特别啲仲可以𝗽𝗿𝗲𝗼𝗿𝗱𝗲𝗿 𝗢𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲 𝗺𝗲𝗻𝘂 😉 快啲订枱啦😚😚😚😚❣️