2018-09-21 175 浏览
由细到大我都好钟意食潮州卤水,最钟意食嘅唔系卤水鹅,而系卤水翼,咁啱又系湾仔嘅朋友话俾我听呢一间新开嘅卤水做得唔错,咁就趁今晚返香港岛训就去试一试。叫咗碗蚝仔粥,一个大嘅卤水拼盘,仲有个脆炸墨鱼片。果然冇介绍错,卤水够香够入味,我钟意佢唔会有过分嘅甜味,佢唔系淡嘅卤水,佢系好深色,好多香料嘅豉油卤水,个味道真系平衡得好好,讲返我嘅至爱,虽然系个拼盘,师傅都俾咗几旧大大只嘅掌翼我地,真系好耐好耐好耐冇食过呢个size嘅掌翼,你出去其他潮州铺买,就算佢话系大只,其实都唔大得去边,反而呢度真系真材实料,另外一样我好钟意佢嘅地方,就系佢系俾鹅件,而唔系比鹅片你,识食嘅一定系食鹅件,连皮带肉有骨,仲要有少少肥,香口到不得了!仲有豆腐,大豆芽,猪耳同埋腩肉,呢个拼盘价值300分!蚝仔粥做出应有水准,略嫌佢猪肉碎比得多得滞!今晚最大嘅惊喜竟然系呢个墨鱼片,我嘅朋友因为怕胆固醇所以令到我极度满足,差唔多成碟都比我食晒,唔知佢点样整,令到𠮶个酥炸嘅脆片,一啲都唔介口,日后真系苏苏脆脆,𠮶个墨鱼片,入口实在,每一啖都食得好满足!下次返嚟净系食墨鱼片同埋叫掌翼就够啦~

叫咗碗蚝仔粥,一个大嘅卤水拼盘,仲有个脆炸墨鱼片。

蚝仔粥做出应有水准,略嫌佢猪肉碎比得多得滞!

下次返嚟净系食墨鱼片同埋叫掌翼就够啦~