2021-08-07
今日晏昼响时代广场同其他市民好紧张咁睇住李慧诗入四强之后,又差唔多系时间去食晚饭,行行下去左间越南餐厅,见佢都好新净,点左几样食物决试吓。招牌葱油烤牛肉金边粉好大碗,我同男朋友share都够食,葱同芽叶好多,牛肉汤好好味,金边粉亦都非常爽滑弹牙,menu写烤牛肉,不过原来系牛肉碎粒,可能自己误会,不过都几好味。香茅鸡翼一碟5只,好香香茅味,鸡皮炸得好脆,唔会㶶,已经冇晒皮下脂肪,鸡肉仍然嫩滑,唔嚡,食落外脆内软,好好味。越南脆炸虾饼一碟每人3块左右,唔算细块,食落都几弹牙,密度几高,好有虾味,而且系刚刚炸起,热辣辣又香脆,香葱加上炸蒜令虾饼更加惹味。网纸虾春卷卖相同一般越南春卷一样,一口咬下好脆,几好味,食到芋头粒,不过食唔到有虾,有啲不似预期,一问之下话因为d虾系磨碎咗去整,可能其他食材盖过虾味,建议老板娘用多啲虾去整,增加虾味。志明奶茶见餐厅海报写「成世流流长总会遇到一杯好嘅奶茶」,既然咁样写,即管点一杯同男朋友一齐试吓,饮落比一般奶茶甜,但茶味好突出,味道唔错,久唔久试吓其他味道嘅奶茶都唔错。总括而言,呢度系抵食又好味,两个人食到好饱,整体上呢间餐厅都算非常唔错,希望下次黎时个虾
招牌葱油烤牛肉金边粉
香茅鸡翼
越南脆炸虾饼
网纸虾春卷
志明奶茶
总括而言,呢度系抵食又好味,两个人食到好饱,整体上呢间餐厅都算非常唔错,希望下次黎时个虾春卷有所调整。