2019-02-11 314 浏览
讲起小曼谷,大家都会谂起九龙城,屯门原来都有间小曼谷,佢同九龙城、元朗𠮶几间系唔同嘅,呢间价钱平成截,基本上非海鲜嘅嘢食定价都只系$50内,所以每次去都要等好耐位~今次一行五人去食,多人、星期日、新年假,三种因素加埋一齐,搞到我哋都等咗差唔多一个钟先有位😖好彩,入座后,落完单,嘢食基本上10分钟内都嚟得八八九九,唔会话等好耐。今次叫咗柚子鲜虾沙律、泰式炸虾饼、串烧沙嗲 鸡&猪、马拉盏炒通菜、虾羔炒饭、泰式炒金边粉、椰汁青咖哩 猪、龙眼水、芒果冰、椰汁冰、珍多冰、芒果白糯米、芒果黑糯米,叫得太多,价钱都唔系好记得了🙇🏻‍♀️饮品最先到,每次嚟我都会叫龙眼水,颜色好浓,龙眼肉同啲水都好甜,大推!柚子鲜虾沙律超浓味,钟意重口味嘅朋友必叫,柚子够鲜,加埋超多嘅泰式酱,非常开胃~虾羔炒饭啲虾系无味嘅,应该系炒完饭先放上去,个饭都无虾羔味,似普通蛋炒饭多啲。炒金边粉亦都唔够味,我系泰式炒金边粉嘅fan,呢碟真系唔多得,另外跟碟无附上青柠,如果有青柠汁吊吊味可能会好啲啲。炸虾饼好香脆,热辣辣上枱,炸得刚刚好,推介!串烧沙嗲系最好食嘅嘢,原本只叫咗鸡串,鸡肉嫩滑,鸡肉好入味,沙嗲味浓郁👍🏻 食完鸡串en
龙眼水、芒果冰、珍多冰、椰汁冰
柚子鲜虾沙律
虾羔炒饭
泰式炒金边粉
泰式炸虾饼
炸虾饼好香脆,热辣辣上枱,炸得刚刚好,推介!
串烧沙嗲
串烧沙嗲系最好食嘅嘢,原本只叫咗鸡串,鸡肉嫩滑,鸡肉好入味,沙嗲味浓郁👍🏻 食完鸡串encore再点猪串,但鸡串好食啲,猪肉无乜味,只靠点酱~
椰汁青咖哩
椰汁青咖哩
我唔食椰汁青咖哩,所以评唔到味道,但友人话猪肉好薄,有啲唔够食。
炒通菜唔多够味,有啲失望😖
芒果白糯米、芒果黑糯米
两款甜品我都无份食,但友人话啲芒果好甜👍🏻
呢到埋单大约$450,每人$100都唔驶,抵食!
马拉盏炒通菜
柚子鲜虾沙律