2018-03-12 2409 浏览
自从友人同我去过荃湾食嘢后, 我才发现荃湾的食店越开越多, 所以间中也会去觅食, 今次去了位于百悦坊新开的大丼屋食饭. 近期真系多了唔少食丼饭的食店. 虽然多数以刺身饭为主, 但唔食生嘢的我也有一些熟食丼饭选择, 最后我选了巨虾天妇罗丼. 小食点了芝士蟹籽厚烧玉子和芝士年糕。 芝士蟹籽厚烧玉子. 玉子尚算滑身, 加上带点卜卜脆的蟹籽, 无咁单调, 丰富口感. 芝士年糕. 外皮唔会太硬身, 一切开, 见到半溶芝士, 这样刚刚好, 啱晒我的口味. 巨虾天妇罗丼上枱. 仲配有沙律和汤. 估不到天妇罗丼份量甘大,一共有5只虾. 炸粉几薄身,虾够新鲜弹牙,够干身,不会油笠笠,最重要放耐左,天妇罗仍然保持脆身,只系$88。 食这个丼饭要加入佢俾的酱汁, 这样特别好味. 我钟意饭面放了天妇罗炸粉碎, 这样多了一份口感. 这个丼饭真系好大碗, 又抵食. 最后饮番一支波子汽水, 感觉好爽.

小食点了芝士蟹籽厚烧玉子和芝士年糕。

芝士蟹籽厚烧玉子.

芝士蟹籽厚烧玉子

芝士年糕.

巨虾天妇罗丼上枱.

巨虾天妇罗丼

仲配有沙律和汤.

估不到天妇罗丼份量甘大,一共有5只虾.

巨虾天妇罗丼

食这个丼饭要加入佢俾的酱汁, 这样特别好味.

我钟意饭面放了天妇罗炸粉碎, 这样多了一份口感.

这个丼饭真系好大碗, 又抵食.

最后饮番一支波子汽水, 感觉好爽.

用餐时段
芝士蟹籽厚烧玉子