2021-02-23 415 浏览
🧑🏻‍🎓以前读大学住hall嘅时候,好多时候夜晚唔想食canteen啲嘢又懒得煮,就会几个人去最近嘅乐富广场食嘢。不过唔知点解咁多年都未食过呢间嘢,系近期机缘巧合下先第一次食!🍽呢间Domon札幌拉面顾名思义就系间食拉面嘅餐厅,今次同朋友就叫咗佢哋嘅二人餐试吓,有2个前菜,2个小食同一人一碗拉面同嘢饮,都系HKD 228,咁多嘢食都几抵。🥚前菜方面其中一样就系黑松露熏蛋,熏过溏心蛋上面有少少黑松露酱,食落好香好惹味,咸咸甜甜咁好开胃;另外嘅前菜就系豆腐秋葵沙律,只系用咗胡麻酱捞沙律,感觉就无咩特别都几普通。🍜拉面方面P仔就拣咗山椒豚软骨拉面,味道方面对唔太食得辣嘅P仔嚟讲都叫勉强可以接受,辣味同椒麻味都几够,不过面嘅质地就稔稔哋,唔会有拉面店𠮶啲咁好食,不过呢个价钱都算系咁。至于个猪软骨都煮得几够,稔身得嚟都好够味,所以都几唔错!🥩另外,个牛柳粒就炒得几惹味,份量都唔少,牛肉唔会好韧,配埋甜甜哋嘅洋葱同好香口嘅炸蒜片都几唔错;鱿鱼须方面都炸得几脆,份量都一样系几多仲几弹牙,都几唔错!🥢整体嚟讲呢间餐厅系真系几抵食,咁都嘢每人都系HKD 100左右,而且味道方面都算唔

黑松露熏蛋

和风秋葵豆腐沙律

山椒豚软骨拉面

北海道炸鱿鱼须

铁板蒜片牛柳粒

🥢整体嚟讲呢间餐厅系真系几抵食,咁都嘢每人都系HKD 100左右,而且味道方面都算唔错;当然如果要同成百蚊碗嘅拉面比一定系会无咁好食,但系方便抵食又过下口瘾嚟讲都几唔错!

黑松露熏蛋
北海道炸鱿鱼须