📌 Sooshi Gold📍 中环威灵顿街148号地舖☎️ 26669169★*"`'*-.,_,.-*'`"*-.,_☆,.-*`'`*-.,_,.-*`'`*★-.,_,.-*夜晚食Omakase下下都千几二千走唔甩,竟然俾我揾到间喺中上环一千蚊有找嘅Omakase,无理由唔试吓嘅!门口一大幅草地设计,配合简约木系门面,用黎打咭很不错。餐厅贯彻Omakase格局,L型Bar枱大约可坐十人,由两位师傅主理。晚餐有两个价位选择:$1380 / 22品 | $998 / 18品我地拣咗18品。伴碟开胃小食🥢红酒乔头渍🥢柚子姜前菜🥢水云 - 口感黏滑,酸酸地唤醒味蕾。🥢汁煮矶粒贝 - 海螺鲜甜,烟韧爽口,汁煮入味。🥢松露太刀鱼春卷 - 新鲜热辣辣炸起,外皮脆,松露味浓,提升鱼味。🥢深海池鱼薄切 - 肉质粉白,口感肥美,深海池鱼本身鱼味偏淡,师傅洒一丁点乌鱼子,咸香味发挥了加强本身鱼味嘅作用。🥢𩽾𩾌鱼肝多士 - 肝酱口感细滑creamy,加上鱼子酱同鳕鱼片,味道香浓,多士脆口,食落软脆交叉嘅丰富口感。🥢厚岸真蚝 - 海水味淡,唔会好咸盖过🦪蚝味,肉身甘甜,口感滑溜湿润,配柚子醋啫喱,成道菜好清
📌 Sooshi Gold
📍 中环威灵顿街148号地舖
☎️ 26669169

晚餐有两个价位选择:
$1380 / 22品 | $998 / 18品
我地拣咗18品。

伴碟开胃小食
🥢红酒乔头渍
🥢柚子姜

前菜
🥢水云 - 口感黏滑,酸酸地唤醒味蕾。

🥢汁煮矶粒贝 - 海螺鲜甜,烟韧爽口,汁煮入味。

🥢厚岸真蚝 - 海水味淡,唔会好咸盖过🦪蚝味,肉身甘甜,口感滑溜湿润,配柚子醋啫喱,成道菜好清新。

🥢熟成大拖罗配酱油渍中拖罗 - 未食过长型嘅拖罗,师傅解说用雪白淡口嘅岩盐可吊出拖罗嘅浓郁味, 用大拖罗卷起中拖,食法特别,入口即化。

🥢酱油渍烧带子 - 刺身级带子厚肉肥美,烧后外脆内柔软,味道鲜甜。

🥢白子天妇罗 - 炸浆薄,外脆内软,没有腥味。

🥢迷你蟹丼 - 入要有酱油渍渡蟹刺身,熟嘅栗蟹肉及炸沢蟹,即场拆蟹肉,睇见都知新鲜,加埋蟹膏,入口有浓厚嘅蟹膏味,摆盘仲有沢蟹点缀好精致。
🥢萤光鱿鱼赤海胆 - 萤光鱿鱼爽滑鲜甜,配上一小块味道浓郁嘅赤海胆,口感丰腴,鲜味十足!

🍣寿司

🥢车海老 - 虾味浓郁,鲜味爽甜,舍利酸味适中,唔会有好刺激嘅味道,适合大部份人口味。

🥢火炙梭子鱼 - 鱼肉雪白,肉质清爽幼嫩,鱼皮油脂丰富,炙烧过后油香更突出,浸入鱼肉里,味道十分出色。 配合法国鱼子酱,增添味觉享受。

🥢炭烧鲭鱼 - 炭烧香气浓,油脂均匀。

🥢沙甸鱼卷 - 由卷物嘅横切面可见裹住肥美满满嘅沙甸鱼,夹杂千本渍萝卜、芝麻,口感有层次。

🥢北海道马粪海胆 - 色泽呈鲜橙黄色,味道浓郁鲜甜回甘,入口嫩滑。

🥢鱼面豉汤 - 鱼汤味浓郁暖胃。

🥢手磨芝麻沙冰 - 最尾呢个甜品有好香浓芝麻味,简单地为美味嘅厨师发办作结。

2023-03-09