2023-02-06
𝒪𝓂𝒶𝓀𝒶𝓈𝑒 𝒾𝓃 𝒞𝑒𝓃𝓉𝓇𝒶𝓁虽然日本通关,但人又多机票又贵,不如悭返𝘋机票钱喺香港叹返餐靓日本野,听闻上环呢间 𝘰𝘮𝘢𝘬𝘢𝘴𝘦几抵食,所以去试试🥰环境系一贯𝘰𝘮𝘢𝘬𝘢𝘴𝘦的格局,大约8个吧台位,装修明亮舒适先上沙律同茶碗蒸,沙律个𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦系醋,酸酸地最啱餐前开胃用,再加个暖笠笠的茶碗蒸,暖下个胃,然后准备迎接鱼生、寿司🍣食紧前菜时已经见到师傅好努力咁备料,见佢好细心咁去虾肠,同切开鱼生𝘥 筋。另外,上寿司前除左提供姜片,仲有柚子丝,适合怕姜太辣的人☺️🍣 𝘀𝘂𝘀𝗵𝗶🔺鲷鱼 🔺帆立贝 🔺吞拿鱼蓉手卷🔺乌贼 🔺左口鱼 🔺中吞拿鱼.🔺䲠鱼 🔺车海老 🔺八爪鱼卷🔺鲍鱼 🔺𫚕鱼 🔺碳烧鲭鱼每件寿司都好精致,并且加不同配料或调味,例如柠檬汁、柚子、海盐、紫菜、紫 苏叶等,令味道更丰富及多层次,而每件🍣都已经由师傅扫上䜴油同内藏𝘸𝘢𝘴𝘢𝘣𝘪, 就系钟意食 𝘰𝘮𝘢𝘬𝘢𝘴𝘦 可以睇住师傅用心整作每件食物,如果师傅可以稍为介绍下每道菜的制法或调味的运 用就更好啦,咁就可以令我地更懂得享受同欣赏每道菜的特别之处💕食完晒生野,就有一碗温暖又浓郁的🔺虾面䜴汤,真系好香浓的虾味 最后,就系甜品🔺红
🍣 𝘀𝘂𝘀𝗵𝗶
🔺鲷鱼 🔺帆立贝 🔺吞拿鱼蓉手卷
🔺乌贼 🔺左口鱼 🔺中吞拿鱼
🔺䲠鱼 🔺车海老 🔺八爪鱼卷
🔺鲍鱼 🔺𫚕鱼 🔺碳烧鲭鱼
最后,就系甜品🔺红豆绿茶奶冻,好滑又好够绿茶味
食完成个𝘴𝘦𝘵 真系饱到不得了,确实抵食 😆
📍𝐒𝐨𝐨𝐬𝐡𝐢 𝐆𝐨𝐥𝐝 (中环)
中环威灵顿街148号地舖