2024-11-30
今日行过新港城,谂起有师兄/姐,提及有间新嘅排队拉面,咁今晚就试佢啦,店舖唔算大,排咗30分钟左右。今日点咗海老浓汤叉烧拉面个面一上枱就闻到香喷喷嘅虾油味,饮啖汤先~成口都系虾味~面方面软硬适中(我口味),叉烧,蛋,都正常招牌豚骨叉烧拉面汤头不属于浓厚口味,属于比较清爽,面软硬适中海老豚肉烧卖依个真系要试,佢用猪肉粒唔系免治(我细个食嘅广式烧卖都系粒),口感好好你会确确切切咬到猪肉同虾肉,同你食一Pat浆包/免肉包出嚟嘅感觉完全唔同!👍🏻和风猪软骨(90g)味道合当,酱汁比较浓稠味淋牛面肉(90g)入味,腍滑,味合适后话/补充:依间舖头采用完全网上付款,及点餐,请留意。排队等位位置与隔邻的韩食店部份有重叠,排队时留意。另,本身我点招牌豚骨叉烧拉面出餐时比漏左笋,向店员表示之后以即刻补回,但感觉不是太好,因为笋是这面基本有,除非客人剔除,出餐的员工亦应该注意,避免不必要的麻烦。戴返头盔先,我觉得好唔好食≠你觉得好唔好食,好唔好食因人而异。
今日点咗
海老浓汤叉烧拉面
海老浓汤叉烧拉面
招牌豚骨叉烧拉面
汤头不属于浓厚口味,属于比较清爽,面软硬适中
海老豚肉烧卖
海老豚肉烧卖
和风猪软骨(90g)
味道合当,酱汁比较浓稠
和风猪软骨
味淋牛面肉(90g)
入味,腍滑,味合适
味淋牛面肉
后话/补充:
依间舖头采用完全网上付款,及点餐,请留意。