2022-09-10
今日行开旺角一带揾野食,见到琼华中心变咗成幢都系火锅红烧肉店,好耐冇打过边炉了,去左一锅堂。店内大多数都系卡位,坐得舒服,感觉宽躺卫生,自助区域主要分为酱料区、蔬菜区和熟食区,仲有我嘅至爱手作营养花果茶区,款式好多,例如养生落神花茶,金罗汉雪梨清润茶,非常好味又健康。区域划分得井井有序。攞位时,已拣定汤底,节省不少时间,非常有效率。我们拣咗B餐,跟养生药膳汤底,材料大致有杞子、当归、党参、红枣圆玉、京葱,姜片等等,有丰富的药膳香,恒气活血,暖暖胃。而B餐多咗几款靓牛拣,可以食100分钟。有美国安格斯牛肉、封门柳,牛脷心痛、牛板腱、西班牙栗饲猪肉同纽西兰羊肉卷。色泽新鲜,肉质不错,切到好薄,煮一煮好快食得,入口即溶。一版份量唔少,上食物速度快。手作自家火锅配料也非常推介,只有B C餐先可以拣,蟹籽手打虾滑,食落好爽口弹牙,红菜头滑呈深红色,好吸引特别而且感觉健康,出边好少食到。至自家制鲜虾云吞的虾好大只好爽口。手工饺方面都做得唔错,我叫咗菠菜皮韭菜饺,感觉好健康。而鱼皮饺同手打鱼蛋都好弹牙同新鲜。唔想太Heavy都叫咗唔少蔬菜类,有好多选择,例如冬瓜,马蹄,虫草花等等,仲有自助蔬菜区的羽