2022-04-28 2071 浏览
地址-锅心粥底火锅 (德成街)佐敦德成街1-5号康源阁地下A-B舖终于总算挨完第五波,为庆祝仲未成为“新人类”,就趁有堂食晚市时即约朋友去食下饭,顺便互相庆祝(一定系),咁我就拣左呢间作为第一次堂食晚市的第一站。一坐低,就见到枱上已经有餐牌放左系度,一睇见到有几个餐可以拣,分别系肉蟹+沙白蚬,龙虾+沙白蚬同埋龙虾+肉蟹+沙白蚬,拣完之后就有当日唔同的时令海鲜可以比我地拣,最后就有唔同的火锅配料可供选择,种类非常丰富,最重要系咁多野食,价钱都系$200至$250就有交易,就算要特别的食材,都系加几十蚊就有,仲要免加一,真系好抵!好唔容易拣完食咩后,就有职员已经走黎介绍佢地个沙姜粒,话试左好多次,觉得佢同海鲜等好夹下,可以用黎蘸酱用,试过就觉得所言非虚,食物会多左一层味道,好特别,好快佢地就送上我地拣选的食物了。💋土耳其柠檬及苹果汽水,听侍应所讲,呢2支饮品系佢地独家代理,所以推介我地要试下,一饮之下,果然冇介绍错,味道几特别,同我地平时饮开的汽水有讲唔出的分别,如果佢大支D就好啦,哈。💋龙虾 / 肉蟹 + 沙白蚬,佢系枱上已经放左块牌,提你每款食材的烚煮时间,呢个做法几好,唔怕会担心几时
地址-锅心粥底火锅 (德成街)
佐敦德成街1-5号康源阁地下A-B舖

💋龙虾 / 肉蟹 + 沙白蚬,佢系枱上已经放左块牌,提你每款食材的烚煮时间,呢个做法几好,唔怕会担心几时至捞得上黎,会唔会过老的问题,首先讲下龙虾,龙虾虽然2个人都比半只,但都算大只,食落肉质弹牙,都有少量膏,食落鲜甜,肉蟹方面肉厚蟹味浓,虽然冇膏,但味道都系鲜甜,沙白蚬D肉大大粒,食落冇砂,好爽。

💋虾,花甲,蛏子,带子,多宝鱼,估唔到佢嘅虾系大头虾,好有惊喜,我地初初以为系普通海虾,D虾到临渌之前都仲保持生猛,店员仲好细心咁提示要用夹放下一阵才好放手,虾肉弹牙,大部份都呈现红色的实膏,正,花甲就虽然唔太大只,但肉身都算大粒,冇砂,蛏子食落鲜甜弹牙,仲几大条下,带子方面虽然同我地想像的有所唔同,但都几大粒,肉质弹牙鲜甜,最后,多宝鱼佢比左足足半条,细心地切好晒一件件比我地,方便食用,呢条多宝鱼肉身好厚身,D骨唔算多,而且都系大大条,唔怕啃亲。

💋自家制手打鸡骨丸及马蹄鸡滑,当享受完一场海鲜飨宴后,店员就即刻送上唔同的火锅料,首先讲下佢两款自家制手打丸,2款都系鸡肉打成,而其中一款加入鸡软骨落去,咬落弹牙之余,附上鸡软骨的特别口感及声音,一次过满足听觉及味觉的享受,正,而马蹄方面就带来截然不同的清新口感,食落解腻不少,而且佢地有个共通点,就系鸡肉肉汁丰沛,唔会好似食柴一样(利申:未食过柴)。

💋肥牛,油炸鬼,小笼包,韮菜饺及农场鸡件,之后就食比较常见的火锅料,肥牛虽然睇落偏瘦,但食落牛味依然足够,值得一赞,小笼包我就觉得新奇,比较少见到佢系火锅店中出现,食时都要小心,一咬就咇左D汤汁出黎,好正,韮菜饺中的韮菜味香浓,而农场鸡件真心食落都几有鸡味,虽然有D系胸,但都唔算太柴,几好。

💋海鲜味南瓜粥,食完火锅料后都已经饱左一半,但店员呢个时间就主动走黎为我地添加粥胆,又准备左D菜甫等食材一齐煮,将一开始的南瓜同芋头粒整碎后搅拌而成,最后我地自己另外加入人见人爱的芫茜一齐食,味道一流,加上火锅料中预先留下的油炸鬼,口感层次丰富,虽然明知呢煲粥劲邪恶,但都食得晒,我见有客直情问侍应拎个盒装返屋企食。

最后想讲呢度D职员主动有礼,每次上菜都会解释上左咩食材,会讲解有咩特色,服务态度一流,值得一赞!