2021-07-23 2041 浏览
西营盘一带嘅餐厅主要都系coffee shop为主,住喺呢边又好钟意食日本嘢嘅我,真系好难揾到日本菜餐厅,而且仲要性价比高嘅真系买少见少!点知前日行去地铁站附近,见到呢一间新开嘅日本餐厅,餐厅环境坐得好舒服,装潢都非常有心思,就连佢嘅Menu都设计得好有日本风格!就算唔系食午市套餐,佢其他主餐牌上嘅食物都唔贵,虽然系平民价钱,但系食物嘅质素一啲都唔差,反而有惊喜添!佢哋而家新开张,每人仲有一碗茶碗蒸送,茶碗蒸入面嘅材料即使唔多,但系炒粉蒸嘅味道真系令到我食唔停口,蛋蒸得好滑身。值得一提嘅系,呢间餐厅用嘅器皿全部都好靓,呢个价钱食落去真系影得又食得😆我自己就嗌左佢嘅特盛寿司套餐,唔使$100有成10件寿司,仲有前菜、汤同埋甜品,喺呢个地段来讲真系抵到烂!寿司饭醋味唔错,饭粒煮得软硬适中,除咗有三文鱼、带子之外,亦都有平时少见嘅贝类刺身。而佢亦都有玉子烧系列,我就嗌左佢嘅明太子玉子烧啦!玉子烧有成六七旧咁多,好有厚度,明太子分布得啱啱好,每一旧玉子烧都食到明太子嘅味道,玉子烧嘅甜配埋明太子嘅咸味,味道真系唔错,好夹!而佢呢一个和牛鹅肝,上面嘅炸蒜配搭得非常出色,牛肉肥瘦适中,鹅肝嘅味好香,

而佢呢一个和牛鹅肝,上面嘅炸蒜配搭得非常出色,牛肉肥瘦适中,鹅肝嘅味好香,成个口感都唔错👌