2024-03-08
今晚约咗朋友食饭,我哋约咗喺荃新天地二期等。见面后,朋友话想食日本菜,佢话呢个商场地下一门町市场内有间叫做东京街日本料理好抵食。咁我哋就一齐行过去喇。舖头入边有个自助Bar,客人可以喺度拎热水,热茶,沙律菜同埋已经切好嘅橙。我哋喺等食物嘅时候,就喺自助吧拎咗热茶,沙律菜同橙。值得一赞系佢哋啲沙律菜好新鲜。而且沙律吧都好企理。啲橙都好新鲜,果汁丰富。蒲烧鳗鱼丼($78):鳗鱼好厚肉,份量好大。肉质肥美。配埋鳗鱼汁,紫菜同埋芝麻,味道好。一啲骨都冇。三文鱼带子甜虾丼($88):三款刺身都好新鲜。带子同甜虾都味道清甜。带子都几大粒。三文鱼肥美而且系厚切。火炙寿司定食($88):呢个定食有12件寿司,包括火炙三文鱼,美奶滋三文鱼,火炙鳗鱼,火炙左口鱼,火炙酱油渍三文鱼,火炙辣味鱿鱼,火炙美奶之皇帝蟹棒,火炙油甘鱼,熟帆立贝同埋加州卷。呢个定食都唔错,当中我最钟意火炙左口鱼,火炙油甘鱼同埋火炙辣味鱿鱼。油甘鱼同左口鱼经过火炙令到油脂溶化,食落有种鱼油嘅香味。火炙辣味鱿鱼,辣味配埋鱿鱼有少少弹牙嘅口感,辣得好过瘾。至于茶碗蒸同面豉汤,茶碗蒸好滑,入边有蟹柳,蛋味浓。面豉汤唔系𠮶种死咸𠮶只,入边有海
至于茶碗蒸同面豉汤,茶碗蒸好滑,入边有蟹柳,蛋味浓。面豉汤唔系𠮶种死咸𠮶只,入边有海苔,饮完唔会觉得好颈渴,食完生冷嘢饮碗热汤暖下个胃舒服