2024-08-29
今晚喺尖沙咀圆方shopping,刚经过QUE 餐厅,见到有呢个二人套餐,最重要有我最喜欢的甲罗烧餐厅采用大量日系木制家私,感觉豪华,而且空间感十足,可以好好享受一顿晚餐。今日点咗嘅二人套餐,性价比很高。小食拣咗个松叶蟹味噌甲罗烧配鳕鱼片及紫菜片蟹盖里面放满蟹肉、蟹膏、蟹籽和鹌鹑蛋,将食材搅匀之后,再夹上一片紫菜和一片鳕鱼片,味道相当匹配,真系食唔停口,蟹膏带来淡淡咸香,再配上蟹肉和蟹籽嘅鲜甜,味道层次丰富。烧物拣咗烧焦糖菠萝串一口咬落去食到外层脆脆嘅焦糖,里面包着清甜多汁嘅菠萝,味道清新,令你食欲大增。烧牛舌串牛舌肉质够腍,而且够厚切,牛肉味浓郁。海胆寿司塔可 和 鳗鱼玉子寿司塔可用上塔可饼嘅设计,有别于一般手握寿司,今次都系第一次食。用上海胆嘅份量真不少,而且好鲜甜,鳗鱼都好厚切,啖啖肉,我觉得塔可嘅食法能够突出馅料嘅味道。主食拣咗百里香烤猪鞍配红酒话梅汁猪鞍烤得外脆内嫩,火候控制得好好,点上红酒话梅汁一齐食,令你食落唔会感到油腻,抵赞。松叶蟹肉海鲜茶碗蒸蒸蛋好滑,加埋鲜甜嘅松叶蟹,估唔到蒸蛋可以咁好食。炭烧咖啡提拉米苏盒子 配日式蕨饼承载嘅盒子好有特色,十分吸睛,香浓嘅咖啡味夹杂
今日点咗嘅二人套餐,性价比很高。
小食拣咗个松叶蟹味噌甲罗烧配鳕鱼片及紫菜片
烧物拣咗
烧焦糖菠萝串
烧牛舌串
牛舌肉质够腍,而且够厚切,牛肉味浓郁。
海胆寿司塔可 和 鳗鱼玉子寿司塔可
主食拣咗百里香烤猪鞍配红酒话梅汁
松叶蟹肉海鲜茶碗蒸
蒸蛋好滑,加埋鲜甜嘅松叶蟹,估唔到蒸蛋可以咁好食。
炭烧咖啡提拉米苏盒子 配日式蕨饼
承载嘅盒子好有特色,十分吸睛,香浓嘅咖啡味夹杂Tiramisu嘅酒香味,再混合埋蕨饼一齐所产生嘅化学作用,真系令你食唔停口。
石榴泡泡绿茶
饮品上面真系有件大大旧嘅石榴可以食,原来绿茶跟石榴嘅味道可以咁夹。