话说呢日喺天水围觅食,见到银座「+Woo嘉湖」商场新开咗间川菜餐厅「青花椒」,餐厅个招牌都仲用红布遮住未掀开,应该系啱开无耐,好奇之下入咗去试~ 店内嘅座位好宽阔,灯光好够光,当日去到客流量唔算多,所以环境比较幽静,坐得几舒服~ 菜式选择方面唔算多,得酸菜、藤椒、水煮呢3个系列,价钱唔贵,五六十蚊度就可以食到个一人份酸菜鱼,份量仲要唔少,所以几抵食下~ 🧡柠檬金汤龙利柳+娃娃菜+金针菇+手打薯粉($58)酸菜鱼系列鱼、汤底同辣度都可以自选,配菜免费拣两款,主食有饭、米线同薯粉可拣! 我就拣咗柠檬金汤,BB辣对我嚟讲啱啱好,汤底酸酸辣辣好开胃,柠檬味好出,食落好清新!薯粉份量超足,唔算好弹牙,但就好挂汤!不过龙利柳肉质有啲鞋口,钟意滑口感嘅朋友仔建议试其他种类嘅鱼! 🧡藤椒鸡+豆腐皮+豆腐+养生米饭($65)藤椒同柠檬金汤完全唔同风味,藤椒偏咸香,藤椒系列无得自选辣度,相对比较辣,食落好辣好香口,豆腐同豆腐皮都好吸辣,配白饭食好开胃,令人不知不觉间就食完一碗白饭!

🧡柠檬金汤龙利柳+娃娃菜+金针菇+手打薯粉($58)

柠檬金汤龙利柳

🧡藤椒鸡+豆腐皮+豆腐+养生米饭($65)