2022-09-17 239 浏览
喜欢食越南汤河,一想食我就会谂起Ha Noi 越南菜,因为呢度好地道正宗,而且食物选择好多,基本上你讲得出嘅越南嘢食呢度都有得食,而且份量大大份,好抵食,今日放工就去咗尖沙咀重庆大厦地库分店,呢间铺啱啱喺四月搬咗位置,地方更加大坐得舒服,店内新装修都是充满越南风情👍🏻👍🏻🦐▪️安南鲜虾米纸卷 $ 48米纸卷每次都要食,烟靭嘅米纸包住鲜虾,扎肉,青瓜丝,萝卜丝,檬粉,生菜,金不换叶,最紧要系要点鱼露甜酸汁,清清地,爽口又好食🐮▪️极品牛三宝汤河粉 $ 70(生牛肉,牛展 ,牛丸 )店舖招牌必食推介,份量超级大碗,首先汤头好浓郁嘅牛肉汤味,好饮唔颈渴,牛三宝质素非常之高,生牛肉大大块入口淋滑,生熟程度刚好,牛展非常入味,牛丸有少少牛筋,爽口弹牙,配合滑滑嘅河粉,生洋葱,金不换叶,辣椒,青柠汁,非常好食🐷▪️越式香茅猪扒捞檬 $ 62一样系分量十足,大量嘅腌萝卜丝,青瓜丝,生菜,炸蒜,好多菜,是捞檬粉必须的,加上大量酸汁鱼露,酸酸咪咪口感丰富好开胃,主角香茅猪扒,炸得好香口,厚度适中好松软,而且腌得好入味,配上少少香葱蓉,真心非常唔错🦀▪️酥香软壳蟹 $ 42原只软壳蟹酥炸,好大只,炸到外脆内软,咸

🦐▪️安南鲜虾米纸卷 $ 48

🐮▪️极品牛三宝汤河粉 $ 70
(生牛肉,牛展 ,牛丸 )

🐷▪️越式香茅猪扒捞檬 $ 62

🦀▪️酥香软壳蟹 $ 42
原只软壳蟹酥炸,好大只,炸到外脆内软,咸咸香香,配合埋酸甜汁,好食到停唔到口

🧋▪️冻越南滴漏咖啡 $ 30
冇见过一间越南餐厅系咁抵饮,非常大杯,上枱时炼奶在底部,一大杯浓郁嘅越南滴漏咖啡,捞埋炼奶一齐之后咖啡味道甘甜,好饮,好高质素

🥤▪️龙眼冰 $ 28
龙眼冰又系我去过咁多越南餐厅当中最抵饮,最大杯,最多料,大量龙眼肉同埋杞子,好清甜,饮到最尾可以慢慢叹龙眼肉,有成十几粒🤭

• 极品牛三宝汤河粉
  • 越式香茅猪扒捞檬