今日要去旺角买少少野,顺便系附近揾食,天气热到甘,食泰国菜就最好啦!系先达对面见到有间泰国餐厅,未到晚餐时间五点几到都好多人帮衬,感觉几有品质保证!舖头有分上下两层,上层系多人圆枱,下层就系二至四人枱。除咗堂食,外卖自取5:30后仲有九折,见到好多人都会嚟买外卖!金柚子鲜虾沙律($68)今日系大暑,当然要叫啲清新嘅前菜,呢款沙律有两只大虾加上满满柚子肉,已去皮去籽撕好嘅柚子肉配上泰国红虾米、椰丝、葱、蒜、花生同辣椒等,口感好丰富,就算唔食辣嘅朋友都可以食!泰皇咖哩火山软壳蟹法包($148)居然喺呢度揾到咖喱法包!软壳蟹大大件又热辣辣,炸到好香脆,如果有得单点就好啦!咖喱汁方面,入口有香浓椰汁味,法包烘到焦香脆口,蘸埋咖哩汁食,超惹味!泰式炒金边粉($53)份量大到够两个人食,性价比好高!食之前记得要挤青柠汁,想增加口感同香气就捞少少花生碎,唔辣入口有少少甜味好似喺泰国食嘅Pad Thai甘。椰汁三色冰(跟餐+$6)食泰国嘢点少得饮椰汁冰,冰冻香甜嘅椰浆加埋三色珍多粉条,非常解暑!

泰皇咖哩火山软壳蟹法包

泰式炒金边粉