2021-08-23
今日嚟位於銅鑼灣嘅既「泰濃麵」,其實我之前已經同朋友去過尖沙咀分店度食過一次, 鑒於今日係週末,銅鑼灣周圍都好難搵位,所以見到呢一間難得唔使等太耐就入咗去試吓, 睇吓質素係咪同尖沙咀分店一樣咁高!餐廳係主打泰國船麵,當然仲有其他特色小食,飲品同埋飯類。餐牌非常之簡單同埋清楚,唔會話需要花好多時間就諗到食咩。先講講服務,入面嘅職員係我哋入座嘅時候,其實都好有禮貌咁樣介紹佢哋嘅特色船麵,而且佢哋亦都好留意每一枱客人嘅需要,其實都唔使點樣舉手,佢哋就已經留意到你你哋要落單加水,服務令人滿意。而且,當我哋諗住去轉我哋嘅點餐嘅時候,佢哋都好有耐性咁幫我哋改返,真係好好至於食物方面,我同朋友點左美國肥牛船麵 ,豬手飯, 炸腩仔,同青木瓜沙律。船麵嘅湯底有好香濃既牛肉味,金邊粉非常之掛湯,鍾意食船麵嘅人一定要嚟試吓。要講最好食一定係佢哋個炸腩仔,真係令到人食唔停口。至於豬手飯同埋木瓜沙律,就保持一個泰國餐廳嘅水準,都冇令到人失望。由於喺香港有提供船麵嘅餐廳唔係話好多,泰濃麵都係大家一個唔錯嘅選擇!
肥牛船麵
豬手飯