2020-02-10
几个月前食过矶野水产超级满足,同店员吹水讲到同集团仲有间岸久市场,个名太入脑既关系一直记住要黎捧场,今晚终于有机会。特选浜烧盛合 ($268)广岛蚝、鱿鱼、虾同蚬全部新鲜爽甜,定价合理。 鱿鱼简简单单用幼盐调味已经好够甜,其余海鲜清酒煮后更引出鲜味,有冲动买佢枝清酒返屋企试下烧。美中不足系全店只有一人主力烧海鲜,多客既时段未必顾到咁多,要自己睇住海鲜有冇煮过火。岸久渔师特选丼 ($168)一见堆到山咁高既丼即时胃口大开,蟹棒同吞拿鱼蓉用料毫不手软,食极都仲有,份量仲多过饭。特选丼有三重食法,除左捞wasabi直接食之外,可以用紫菜包黎食,最后可加入鱼汤拌吃。 多种食法系好玩既,但我都系觉得传统食法最好,鱼汤拌饭好易冻哂,反而独立咁饮就热辣辣好味,最后我当左佢系例汤咁饮。吉列蟹肉忌廉饼 ($38)够热够脆,蟹味唔浓但薯饼好幼滑。芝士玉子烧 ($48)一切开芝士就流哂出黎,玉子烧亦烧得岩岩好,嫩滑有蛋汁,十分高质。好难饮乳酸梳打 ($78)问左店员系杂果梳打,味道好丰富唔会过甜。 最欣赏系中间放左一大块疑似菠萝冰,一路饮一路融化之下,饮到尾都够味唔会得返冰水咁。 但冇饮管的确系好难饮。几钟
特选浜烧盛合 ($268)
岸久渔师特选丼 ($168)
吉列蟹肉忌廉饼 ($38)
够热够脆,蟹味唔浓但薯饼好幼滑。
芝士玉子烧 ($48)
好难饮乳酸梳打 ($78)
几钟意呢度座位阔落,适合摸住酒杯底倾下计,定价亦较平实。 总括黎讲熟食质素都好高,自问厨艺一般唔多识烧海鲜既话,叫哂熟食都会系满足既一晚。