2016-12-15 2799 浏览
今晚一行五位黎到蓝田呢度食蒸气火锅, 蓝田话大唔大, 话细唔细, 虽然住系官塘区, 不过黎呢头的确少之又少🙈🙈🙈今日终于黎到食喇👍🏻😂 小妹出去食海鲜真系好少, 因为出去食价钱都较贵... 如果唔系朋友话黎我呢度我应该好少会选择呢度种类唔算十分之多, 不过价钱算大众化👍🏻主角系海鲜蒸气火锅, 不过呢度同韩式九层塔食法有回不不同, 蒸锅只有一层, 可以慢慢食而且唔使一次过蒸晒而令海鲜over cook, 大家亦可以按个人口味选择食材既先后次序. 而每款海鲜都有特定嘅蒸煮时间, 绝唔会因为食得太慢而令海鲜煮得太熟太干😊😊😊安格斯肥牛 $88先蒸2分钟, 反转再蒸多1分钟就食得喇!牛肉食落有口感唔会太过老, 不过唔算好有牛味, 味道一般般唔算好突出蒜容粉丝蒸元贝食落味道都几好而且仲保持到一定既口感, 唔会太过林! 不过蒜容同粉丝个人感觉唔够多, 如果可以多返少少蒜容味道会更加香! 😁😁😁👏🏻鲍鱼呀鲍鱼 😍size唔算好大粒, 不过味道都几好而且食落带d弹牙, 唔错唔错👍🏻蚬蒸出黎好香好有蚬既香味, 而且粒粒都开口, 正明好新鲜😋因为都叫左好多海鲜, 海鲜唔可以话系十分新鲜, 但又未至于系差,

种类唔算十分之多, 不过价钱算大众化👍🏻
安格斯肥牛 $88

先蒸2分钟, 反转再蒸多1分钟就食得喇!

蒜容粉丝蒸元贝

鲍鱼呀鲍鱼 😍
蚬蒸出黎好香好有蚬既香味, 而且粒粒都开口, 正明好新鲜😋
因为都叫左好多海鲜, 海鲜唔可以话系十分新鲜, 但又未至于系差, 虽然简简单单以蒸既方法可以食得出海鲜既鲜甜,

不过始终香港宜家已经唔算系个沿海地方, 因为唔系一捉上水就蒸黎食, 个味道始终差少少, 不过整体方面味道都ok
最后就系呢盘鸡喇! 味道唔算好突出
可能时间控制得啱啱好, 所以鸡肉唔会过老
蒸气火锅更能食岀鲜味, 呢度既味道算不过不失, 不过胜在抵食! 😊😊😊
2016-11-29