2024-07-05
🔸 海鲜蒸锅 $318👍贝壳类:有三四种唔同肉地外型嘅蚬,有大有细,所有嘅蚬肉都十分鲜甜,蚬肉好新鲜,整得好干净完全无沙,肉质鲜嫩汁水丰富入口弹牙。👍元贝、海虾:海虾相当大只,肥美鲜活;元具配上粉丝香蒜,食起嚟更令人津津有味。👍鲜鲍鱼、马友鱼块:鲍鱼几大只,啖啖鲜鲍肉甘甜滋味;之前都估唔到蒸锅有整块去骨鱼肉跟鲍鱼一齐蒸,鱼肉清蒸出锅即食,口感肉质细腻,超鲜美。👍大肉蟹:蒸出嚟嘅佳肴最正莫过于简单蒸蟹,餐厅提供嘅系时令大肉蟹,蟹盖放落锅底𤉶粥,蟹钳拆出来都有两只母指大,超多浓郁蟹味嘅蟹肉,连蟹脚嘅关节都可以拆出蟹肉,正😚👍刺身拼盘:有大大片厚切三文鱼、北极贝、鲷鱼、带子同金枪鱼。鱼生做得好精致,不但摆盘靓,鱼肉入口即化,又鲜嫩好味,虽然刺身份量唔算多,但估唔到蒸锅餐厅都可以做出上成嘅日本刺身,抵赞!👍虫草花蒸鸡件(乌冬底)仲有多款时蔬(粟米、南瓜片、虾干镶节瓜同芋头),呢𠮶系比较健康嘅农家蒸菜,多款粗粮跟鸡件一齐蒸,需要蒸完9分钟再番蒸,使到鸡件完全蒸熟,瓜菜就带有香浓鸡味,鸡油被蒸出来流到乌冬上,令乌冬渗满鸡油香味,好滑好味。👍送小食一款,我哋食咗好惹味嘅 避风塘鲜鱿,相当大碟,食
👍送小食一款,我哋食咗好惹味嘅 避风塘鲜鱿,相当大碟,食得出炸鱿鱼仍然好新鲜,其他小食仲有猪手、椒盐白饭鱼、烧鱼干、天妇罗蕃薯仔同脆皮豆腐。
👍甜品:草果糕,系似黑加仑子味,用红豆茸做饀,好好食。
👍最后唔好漏咗仲有大大锅海鲜粥喺底,系咸猪骨粥,有五六枚带有几多肉嘅猪骨同十几粒干元贝仔,加上蒸锅一直滚热呢锅粥成2句钟,所以粥身好绵好糯,味道鲜甜,餐厅会为客人提供打包餐盒,可以带回家明日做早餐。
▪️
整体味道:8/10