2023-06-20
星期六劲大雨,仲要红雨警告,就拣咗一间位置近地铁站嘅大排档试吓第一次食楼上舖嘅大排档,环境舒服,人流亦多环境也算阔落,每枱座位也不算太逼夹座位也有櫈背,坐得都尚算舒适顾住同好耐冇眼嘅朋友聊天,很多相都忘记影低,只记得食物照一定要影🤣🤣5个人嚟食,我哋大概叫咗7样菜式分别有脆皮炸大肠、椒盐豆腐、金沙鱼皮、鬼马油炸鬼、沙爹粉丝牛肉煲、豉油皇银芽炒面,蚝仔煎饼金沙鱼皮超级多咸蛋黄,鱼皮又够脆身,超吸引香浓可口,重口味之选好邪恶鬼马油炸鬼佢唔系普通嘅油炸鬼,佢里面酿了花枝丸的材料进去,外层炸得非常酥脆金黄,里面是丸类的微弹口感,配上酸甜酱食,层次更丰富且冇咁油腻椒盐豆腐呢个系自己最喜爱食嘅小菜之一,椒盐嘅咸香加上金砖豆腐炸得香脆嘅外层,豆腐非常滑嫩热辣辣非常惹味蚝仔煎饼也叫蚝饼,炸得非常之干身,份量亦十足咬落也酥脆不会太油,配上鱼露一齐食更加提鲜豉油皇炒面面炒得干身唔会油淋淋,调味亦不会过咸有椰菜,芽菜增加爽脆口感属于正常水准沙爹粉丝牛肉煲果然沙爹系同牛肉是最佳拍挡,肉的份量不少粉丝吸了沙爹汁的精华,沙爹味道如果再重些,相信会更美味另外也有青椒黄椒芽菜等配料,减少油腻感脆皮炸大肠外层的确够脆口
第一次食楼上舖嘅大排档,环境舒服,人流亦多
环境也算阔落,每枱座位也不算太逼夹
座位也有櫈背,坐得都尚算舒适
5个人嚟食,我哋大概叫咗7样菜式
金沙鱼皮
超级多咸蛋黄,鱼皮又够脆身,超吸引
香浓可口,重口味之选好邪恶
鬼马油炸鬼
椒盐豆腐
热辣辣非常惹味
蚝仔煎饼
也叫蚝饼,炸得非常之干身,份量亦十足
咬落也酥脆不会太油,配上鱼露一齐食更加提鲜
豉油皇炒面
面炒得干身唔会油淋淋,调味亦不会过咸
有椰菜,芽菜增加爽脆口感
属于正常水准
沙爹粉丝牛肉煲
果然沙爹系同牛肉是最佳拍挡,肉的份量不少
粉丝吸了沙爹汁的精华,沙爹味道如果再重些,相信会更美味
另外也有青椒黄椒芽菜等配料,减少油腻感
脆皮炸大肠
外层的确够脆口,大肠有些脂肪,经油炸后更香口,有油脂香味,但不会过肥,亦没有异味
沾上微酸甜酱汁食更惹味
饮品方面,会饮酒嘅朋友就叫咗蓝妹啤酒,配上战斗碗去饮,超有感觉