2018-03-18
自问唔算系好识饮识食,多数食过好嘅,就记低再访。以牛肉而言,日本和牛真系有种特别嘅吸引力,其他国家产嘅牛肉不能媲美。讲到和牛,位于尖东嘅和牛烧肉纯,喺价钱、食物质素方面都恰可,满足到我对和牛嘅欲望之余,又唔会太伤荷包是日两小口又黎到午餐,呢度嘅座位很多,卡位私隐度高,钟意同朋友倾下计食饭,都唔错午餐最平由$88起,至豪华二人套餐定价$420,中午12:55前结帐离座有9折优惠。豪华烧肉二人餐 $420/2人套餐包括特选和牛牛排肉、和牛上牛排肉、和牛壶渍牛排、日本产鸡腿肉、大虾、鱿鱼、带子。渍物、沙律茄子配少量木鱼,味道较淡;沙律酸酸地,新鲜,开胃。汤日本米白饭店员提醒我地带子,连壳烧。我地先烧少少海鲜~大虾都有手指公咁粗,几大只头身分离,虾身亦都界开、起肠,方便烤熟。虾肉新鲜、弹牙,又够鲜味!带子一开二,薄薄地,容易烤,略嫌细粒少少,不过唔洗加调味料,都好鲜。鱿鱼界花,烧熟都唔会缩水太多,食落柔软鸡腿肉唔系太大旧,几薄身,食落唔鞋,加上已经腌制过,几惹味。主角特选和牛牛排肉、和牛上牛排肉、和牛壶渍牛排出场!和牛壶渍牛排两大片,薄身,里面仲有洋葱、青椒。轻轻烧十零秒已经食得,亦已提供铰剪
豪华烧肉二人餐 $420/2人
渍物、沙律
茄子配少量木鱼,味道较淡;沙律酸酸地,新鲜,开胃。
汤
日本米白饭
店员提醒我地带子,连壳烧。我地先烧少少海鲜~
虾肉新鲜、弹牙,又够鲜味!
鱿鱼界花,烧熟都唔会缩水太多,食落柔软
主角特选和牛牛排肉、和牛上牛排肉、和牛壶渍牛排出场!
和牛壶渍牛排两大片,薄身,里面仲有洋葱、青椒。轻轻烧十零秒已经食得,亦已提供铰剪可以剪开分享。
由于本身腌制左,味道浓郁,又唔会盖过牛肉自身嘅香味,加上够薄,入口轻嚼已经可以消化,配白饭一流
特选和牛牛排肉、和牛上牛排肉留待最后享用,两款都比较厚身,肉味浓郁,烧嘅时候加啲海盐,更加提升味道。
靓牛就系唔洗沾酱油都好出色,牛排肉油花超靓,整个口腔都充斥牛味,所以一分钱一分货咁解
虽然第一次食呢份套餐,望落未必觉得份量好大,但其实作为午餐,两人都系捧腹离开,足够
荔枝、白桃汽水+$12
餐牌: