2021-05-01
第一次嚟呢间食牛扒,呢度嘅setting好特别,让我怀念日本时候买拉面嘅情况。喺门口就已经有㗎售卖机,等你可以拣唔同嘅牛嘅类别同埋重量。买完拎咗飞仔就入座。记得跟住要去攞沙律,汤同饭,准备热辣辣嘅牛扒上枱。牛扒系连埋铁板一齐上,预先整到一成熟,然后我哋可以根据自己嘅喜好煎到熟嘅程度。记得剪之前要切片,咁样会容易啲掌握。呢度嘅安排几细心,上菜时,牛扒会用张纸巾盖住,唔会等啲油弹来弹去。而且仲可以攞条围裙,遮住自己啲衫。我哋叫咗牛肩脊同埋牛柳。牛肩只切片嘅时候我哋见到有筋,起初仲会担心会唔会好韧,点知冇,系恰度好处!牛柳就当然系好淋啦!我哋两件牛都煎到大概六成熟。我地就比较喜欢牛肩脊,因为牛味重啲。不过我哋担心牛太熟,所以煎嘅时候有少少难掌握,又要尽快上碟,惊太熟。总括而言呢度都几抵食,汤,饭同沙律都系任食,会再嚟食。
总括而言呢度都几抵食,汤,饭同沙律都系任食,会再嚟食。