2020-03-13
将军澳中心经过大翻新后,多左好多唔同食肆,住将军澳嘅我,食饭多一个选择。老公中意食牛,所以见到呢间主打牛嘅餐厅,就约埋老公去试一试。是日餐汤 及牛牛汤今日嘅「是日餐汤」系菠菜汤,颜色都几鲜绿,入口香滑,因为无加入太多Cream,所以唔会太稠。相对是日餐汤,我同老公觉得「牛牛汤」就更出色。颜色有D似罗宋汤,不过无罗宋汤嘅酸味或辛辣味,话明牛牛汤,当然系有好浓嘅牛肉味啦~~~~~~除了杂菜、灯笼椒、蕃茄薯仔等等,仲有牛肉粒,绝对真材实料,牛魔王真系要试。来到主菜,我地拣左好耐,就拣左威灵顿牛柳 & 安格斯西冷牛方块三文治﹗威灵顿牛柳比之前见过嘅威灵顿牛柳细少少,岩我地两个想食多几款但又细食嘅人。我地点左5成熟,跟沙律菜&薯条。沙律菜配醋汁,酸酸地好开胃~~~威灵顿牛柳上枱时,系金黄色胀卜卜,有D似个波,切开里面有少少的磨菇汁渗出黎,中间嘅牛柳几厚,仍带粉红色。最外层嘅酥皮吸左磨菇汁味,中间嘅牛柳无过熟,入口好容易咬开,肉质嫰,无筋,内汁又够多,而且牛味香浓,旁边配的牛肉浓汁,微暖,食嘅时候点牛肉浓汁,令整体嘅牛味进一步再提升。安格斯西冷牛方块三文治晚餐我地通常叫扒、饭或面食,但今次特别少少
是日餐汤 及牛牛汤
威灵顿牛柳
安格斯西冷牛方块三文治
晚餐我地通常叫扒、饭或面食,但今次特别少少,新尝试食三文治~~~~~~
同威灵顿牛柳一样,三文治都有沙律菜及薯条。用安格斯牛来做三文治,好像有点奢侈~~~~~~但人生总要豪几次~~~~~~
三文治分成4件细细件,食嘅时候方便D。见到中间嘅牛肉相当的厚度,牛肉外层炸到好脆,我比部电话食完一轮,入口仍然食到松脆感。中间嘅牛肉炸得刚刚好,肉嫰,肉汁丰富,牛味浓,面包又烘得脆脆地,入面有洋葱蛋黄酱,食完大大件牛肉都唔会觉得油腻。