2022-09-23
上星期去完酒店自助餐,对生蚝念念不忘。知道Deer Kitchen 做紧$10只生蚝,就一于黎试吓。我哋6点半就已经到左,都仲未开始有客人,可以包场😂 一入门口左手边就有2个大雀笼,绝对系打卡热点。餐厅走简约田园风格,整体感觉自然非常舒服,而且每张枱都有射灯照住,够光猛食物都靓啲😎首先Order左6只生蚝 @$10有卖相有实际。虽然细细只,但好够鲜甜,肉亦都够爽脆,$10 一只真系好抵食,好过去食酒店buffet😎我哋叫左个Dinner Set,包餐汤、前菜、主食同餐饮 $268是日餐汤系忌廉甘笋汤 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻忌廉味唔重,反而清清地带出甘笋嘅香味,有一种raw嘅感觉,实在唔错。前菜加$38 芒果虾肉牛油果他他 👍🏻👍🏻啲一味我觉得太清淡。芒果够甜,虾肉亦都好爽脆,但整体就系将芒果、虾肉同牛油果放埋一齐,唔系好食到有咩味。可以考虑转用蟹肉、三文鱼之类味道较浓味嘅食材,再加啲蛋黄酱,整体层次应该会提升好多。主菜系焗威灵顿三文鱼 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻呢个威灵顿三文鱼系好食嘅,即叫即焗(真系等咗30分钟),上枱嘅时候热辣辣。酥皮焗得够趣亦都好香,入边块三文鱼扒真系不得了,好Juice亦都
首先Order左6只生蚝 @$10
是日餐汤系忌廉甘笋汤 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
前菜加$38 芒果虾肉牛油果他他 👍🏻👍🏻
主菜系焗威灵顿三文鱼 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
呢个威灵顿三文鱼系好食嘅,即叫即焗(真系等咗30分钟),上枱嘅时候热辣辣。酥皮焗得够趣亦都好香,入边块三文鱼扒真系不得了,好Juice亦都好够肥美,啲肉仲好嫩一啲都唔鞋。至于个菠菜芝士馅,我觉得可以多啲忌廉芝士,浓味少少会更加配搭个酥皮同三文鱼。
另外再叫左个意式焗芝士肉丸 $88 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
个肉丸好juicy,除左芝士仲有好香浓嘅蕃茄酱,整体都好配合唔会太咸,好食
跟餐有个餐茶,叫左个冻柠茶
糖水系分开上的,啱晒想走甜嘅人士。不过… 冻柠茶点解会冇柠檬嘅? 😂
我哋见啲特饮咁靓,都叫左2杯打卡:
1)酸莓乐园 $48
虽然叫莓,但饮唔出士多啤梨嘅味道,应该冇用新鲜水果黎调制,酸酸甜甜算系几开胃。
2)绿岛奇遇 $48
唔系好饮得出用咩做,但酸酸甜甜几得意。
总括而言,装修别致打卡一流,生蚝生鲜好食,主菜亦唔错,厨房绝对比水吧出色。
食物:❇️❇️❇️❇️
环境:❇️❇️❇️❇️