2023-03-14 1026 浏览
2023年3月1日 星期三呢排感觉食得太多肉,想揾返间素食餐厅转一转口味,于是今晚就同老婆黎左黄埔既呢间餐厅食饭位置唔算太难揾,黄埔地铁站一出就到商场,搭扶手电梯一上就见到,门口摆满左莲花灯,而且装修几新净餐厅系用QR code落单既,款式有好多,无论系小菜、煎炸小食,甚至煲仔菜同前菜都有,图文并茂,价钱都唔算太贵,不过由于实在有太多食物都想试,所以最后要咗二人餐,唔使谂食乜又可以平啲先黎有秘制叉烧,其实系面筋整成既,但系味道同质感都好似真嘅叉烧一样,可能面筋加咗叉烧酱既关系,用嚟送饭一流之后有榄角肉松四季豆,榄角炒得好香,够晒惹味,而且四季豆完全食唔到草青味,同样地送饭岩晒呢一个系XO酱农家小炒皇,里面有好多配料,例如冬菇、四季豆、腰果同三色椒等等,口感好丰富,全部切到一粒粒,方便进食,而且加左XO酱嘅关系,有少少辣,啱晒我呢个系脆香紫豆卷,无谂过紫米都可以炸成小食,仲要炸得好脆口,点埋甜酸酱味道更加好,而且感觉冇咁油腻呢一笼点心系杂菜饺,真系做到皮薄馅靓,里面有好多馅料,一咬落去仲有汁流出嚟添我哋仲另外加咗呢一个XO酱炒肠粉,上面撒上左芝麻,肠粉米香味几重,而且卷左好多层,仲加埋X
2023年3月1日 星期三

我哋仲另外加咗呢一个XO酱炒肠粉,上面撒上左芝麻,肠粉米香味几重,而且卷左好多层,仲加埋XO酱,十分惹味

最后仲有糖水,木瓜炖雪耳,够晒清润,啱啱好可以解去刚才食物嘅油腻

食咗咁多嘢两个人加埋都系三百几蚊左右,真系好抵食,而且份量又够大,一定会再嚟encore!!
2023-03-01