2024-02-04 5554 浏览
明天开始正式复工揾奶粉钱😭为了安抚心灵,老公请我食自助餐,顺便食番哂大肚时冇得食既生冷野( ⩌⩊⩌)✧/经过一番筛选,我们选了初次拍拖时,试过觉得性价比几高,而且芒果拿破仑好好味的The Promenade🥰/The Promenade 一月「滋味六重奏」自助晚餐𝕊𝕖𝕒𝕗𝕠𝕠𝕕 海鲜类有生蚝、长脚蟹、面包蟹、小龙虾、田螺、青口和海虾,种类繁多:/🌟生蚝专人新鲜即开,冲洗也十分仔细,size以自助餐来说算正常,唔算非常鲜甜,但入口都唔怕腥,肉质爽脆,吃完口腔散发著一阵铁锈味lol/⭐️长脚蟹海水味浓,偏咸和瘦削,所以试左一round就冇再哂时间拆壳/⭐️面包蟹蟹膏虽然多,不过对我来说比较腥,老公就觉得还可以👌🏻/🌟熟虾正常水准,爽甜弹牙!/𝕊𝕒𝕤𝕙𝕚𝕞𝕚 & 𝕊𝕦𝕤𝕙𝕚🌟三文鱼鲜甜肥美,我encore了好几份😋/🌟帆立贝非常大粒又厚肉,鲜甜美味,是刺身区的MVPჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)/⭐️西班牙红虾正常水准,不过要自己剥虾壳,见到虾肠冇咩食欲嘅我浅尝左一只就算/⭐️油甘鱼、吞拿鱼偏瘦,正常唔怕腥,但又唔特别好食咁😛/⭐️赤贝爽脆,但冇咩味道/ℍ𝕠𝕥 𝔻𝕚𝕤𝕙𝕖𝕤熟食类款色算多,不过热炒类质素比较一般:
The Promenade 一月「滋味六重奏」自助晚餐

𝕊𝕖𝕒𝕗𝕠𝕠𝕕
🌟生蚝
⭐️长脚蟹
海水味浓,偏咸和瘦削,所以试左一round就冇再哂时间拆壳
⭐️面包蟹
蟹膏虽然多,不过对我来说比较腥,老公就觉得还可以👌🏻
🌟熟虾
正常水准,爽甜弹牙!
𝕊𝕒𝕤𝕙𝕚𝕞𝕚 & 𝕊𝕦𝕤𝕙𝕚
🌟三文鱼
鲜甜肥美,我encore了好几份😋
🌟帆立贝
⭐️西班牙红虾
⭐️油甘鱼、吞拿鱼
偏瘦,正常唔怕腥,但又唔特别好食咁😛
⭐️赤贝
爽脆,但冇咩味道
ℍ𝕠𝕥 𝔻𝕚𝕤𝕙𝕖𝕤
熟食类款色算多,不过热炒类质素比较一般:
🌟鹅肝多士
厚切鹅肝肥美 ,配牛油多士,爆脂的感觉实在太可怕,浅尝半份就好了🫣
🌟️烧肉眼
即叫即切,终于可以食五成熟的我表示开心,有肉香也不错
⭐️姜葱炒龙虾
龙虾啖啖肉,肉爽不过唔算甜,配姜葱炒几惹味
⭐️小笼包
大大粒好多汁,暖暖地爆开都唔怕辣亲

🌟咖哩鸡
配脆卜卜的脆饼老公话好味

⭐️矶煮鲍鱼
炆得入味够软腍
⭐️四季豆辣炒虾仁
虾仁爽弹,酱汁惹味
⭐️水煮鱼
望落好惹味,但鱼肉唔新鲜🫣可能我夹果时得番啲头头尾尾
⭐️自选汤面
食得太多生冷野,临尾食番碗汤面暖胃🍜清汤金边粉配肥牛、龙虾丸,似街头粉面风味
ℂ𝕠𝕝𝕕 ℙ𝕝𝕒𝕥𝕖𝕤
冷盘除了有沙津、芝士拼盘等,还有川式的五香牛𦟌等,可惜眼阔肚窄的我吃不下了
𝔻𝕖𝕤𝕤𝕖𝕣𝕥
🌟芒果拿破仑
招牌的芒果拿破仑一如既往的好吃,酥皮酥脆,芒果香甜,吉士细滑,甜甜的好味道👍🏻我们一人吃了两件!
⭐️燕窝蛋挞
用暖炉烘住,保持热辣辣,挞皮酥脆松,内馅的蛋浆奶味偏浓
🌟朱古力慕丝蛋糕
呢款朱古力慕丝蛋糕朱古力味香浓,入口软滑,意外地十分美味!可惜想再拎既时候已经冇哂,亦冇再refill,转左其他蛋糕,只系食左一啖既老公不断碎碎念我唔留返俾佢|ू•ω•` )
🌟豆腐花
豆腐花几滑,暖胃岩哂
⭐️姜汁撞奶
满心期待的我试左一啖惊觉超!级!姜!😳除非好钟意食姜,如果唔系唔好拎,浪费食物(*/ω\*)
除此之外,还有多款蛋糕、榴梿甜品专区、Movenpick雪糕和窝夫等,可惜战斗力大减的我试唔晒咁多🥺
𝔻𝕣𝕚𝕟𝕜𝕤
饮品方面有白酒、红酒、橙汁、可乐汽水、咖啡、茶等任饮,不用额外加购,都几抵🙌🏻
这个自助餐是预早付款订座的,享有首100名宾客尊享七五折优惠后,每位连加一$635.8,还可以易赏钱储分,相当优惠!
用餐时间为晚上六时半至十时,款色算多,以这个价钱来说,质素也相称。不过临近九时已经处于收炉状态,食物也没有再refill ,挂住番去凑仔的我都提早离开了(*ˊᵕˋ*)ノ"
  • 刺身
  • 甜品