2017-12-31
今日细佬生日梗系佢大哂啦,所以我都问佢食乜,系我搭车番黎元朗途中,一开头佢话食寿司,但都我落车时佢又改变主意话想食泰国菜,问我有冇边间泰国菜近佢泊车,我答金香泰菜。阿妈同细佬话四人餐528蚊抵,咩都有得食,四种特饮每杯加10蚊都几平,所以我地一致通过叫四人餐。落单冇耐已经开始陆续上菜,上菜速度够快,所以好快成枱都系野食,哈哈。侍应话冬荫功汤系辣,怕辣既细佬就叫左椰汁鸡汤。讲起椰汁鸡汤,其实我地全家都系第一次饮,见到个汤点都好奇。当我地一饮,咦,个汤酸架㖞,同我地想像既椰汁汤甜味好唔同,睇唔出白色既汤底竟然系酸,不过酸得黎好开胃,就类似冬荫功汤,只系唔辣版,岩哂想试泰式冬荫功汤又怕辣既人饮。泰式小拼盘都唔错,所有炸物都炸得够干爽唔油腻,虾饼好饱满,咬起黎非常弹牙,虾饼控既细佬劲快食左两件落肚。香茅叶包鸡块好香香料味,入口好滑,食落有啲似串烧鸡肉,不过如果香口啲我就更钟意。马拉盏炒杂菜比预期中好食,好多时啲泰国餐厅马拉盏炒菜会炒得好咸过哂火,呢度味道岩岩好,有些少咸香,最紧要椰菜同芥兰都够爽嫩鲜甜,唔多食菜既细佬食左唔少。海南鸡份量十足,咀嚼中系嘴中渗出既油脂,真系好正。鸡皮唔油腻而且相当
海南鸡份量十足,咀嚼中系嘴中渗出既油脂,真系好正。鸡皮唔油腻而且相当入味,鲜黄色既鸡皮好吸睛,配上肉质细致滑溜既鸡肉,轻轻一点海南鸡酱汁一齐食冇得弹。
黄咖哩牛腩香浓而不辣,牛腩煮得软腍入味,薯仔都好绵密,我平时少食薯仔都食多几旧,个汁拎黎捞饭好一流,所以饭控阿妈自己叫左碗白饭黎送咖哩。
泰式炒金边粉系咁多样之中较失色,虽然配料多,但系唔够酸甜味,而且都炒得好干唔湿,所以我最后捞咖哩汁黎食,咁样先冇哂左碟金边粉。
野饮方面都唔错,龙眼冰同椰汁冰香甜唔腻,龙眼冰仲好多龙眼肉添。不过傻瓜既细佬系咁话杯青柠汁好酸,我话梗系啦,话明系汁嘛,佢话以为同青柠梳打一样,我话两样野黎。