2023-03-16 141 浏览
虽然住响东区,但都比较少帮衬附近嘅酒家,朋友提议今晚试吓宏德居嘅翠湾渔港,话啲嘢几好食佢哋做紧啤酒推广,细枝蓝妹都系$12一支,仲抵饮过超级市场自己买听讲呢度啲烧味都出名,首先嚟一份厚切叉烧皇,Order咗半肥瘦,嚟到都符合要求。上枱嘅时候仲有微暖,而咸甜味适中,唔会太硬,唔错好耐冇食片皮鸭,叫咗一只,呢度嘅切法系会连埋少少鸭肉,我反而喜欢呢个做法,因为咁样可以食到皮脆油脂香连埋鸭肉嘅口感,一次过满足哂跟住系一份大龙趸两味,包括西兰花炒球同埋古法蒸班头腩:两味嘅份量都唔少,西兰花炒到好翠绿,而之前应该用上汤喂咗啲味入去,唔会淡茂茂。鱼肉都炒得有镬气,唔错而古法蒸头腩就放咗啲猪肉丝一齐蒸,令味道层次丰富咗。鱼肉亦都蒸到啱啱熟,口感嫰滑虽然已经饮饱食醉,但店员送上红豆沙糖水,落料足,甜度适中,又食咗一碗店舖主打街坊生意,所以质素算唔会差,咁先会有回头客。以呢个价钱算唔错,最低饮就系蓝妹啤酒🤣🤪
虽然住响东区,但都比较少帮衬附近嘅酒家,
朋友提议今晚试吓宏德居嘅翠湾渔港,话啲嘢几好食