2019-06-13
趁阿女考完试,一家人出嚟happy下,今日嚟咗MegaBox嘅呢间熊小馆亲子餐厅。成间舖都有好多大大小小的熊bear bear,周围都系打卡位,仲有一个专比小朋友玩嘅play area,里面有煮饭仔、大量图书、车车玩具等,而作为一间亲子餐厅, BB櫈、儿童餐具和儿童餐等当然唔少得,好想赞一赞佢个碗,个底有条防滑胶,唔会咁容易俾小朋友推跌。每张枱仲有一只小啤啤陪小朋友食饭,而老板都好亲民,同我啲小朋友玩得好开心。仲有值得一赞就系,部份位置可以望到楼下溜冰场,信信和心心都睇得好开心。我哋四个人叫咗一个二人餐,另外散叫加咗几样野。今日嘅餐汤系罗宋汤,有少少辣,小朋友未必啱食,附送蒜蓉包一片。跟餐嘅前菜,我哋拣咗法式蛋黄酱焗鲜芦笋,鲜芦笋好鲜嫩,面头有啲好似蒸蛋咁样嘅酱,健康好味。另外我就加咗「尼哥斯吞拿鱼沙律伴温泉蛋」( $68 ),除咗沙律菜,仲有三色椒、车厘茄、熟吞拿鱼碎,同埋一只温泉蛋开半,附送一只酸酸甜甜嘅酱汁,清新开胃。另外仲有法式香草牛油焗田螺( $50 ),有好多嘅薯蓉垫底,面头有大概六只田螺,腍身又带着香浓嘅牛油味,薯蓉都入味。主菜方面,跟餐拣咗个「烧美国谷饲厚切小牛扒伴醋渍
主菜方面,跟餐拣咗个「烧美国谷饲厚切小牛扒伴醋渍野菌」,果然是小牛扒,所以块牛唔系好大,但肉质都OK,我哋拣咗七成,偏熟左啲,如果五成应该会更juicy。另外配上薯条、三色椒、茄子、烟肉包芦笋,同埋醋渍野菌,啲菇真系酸咗少少。
另一个跟餐主菜系芝士焗忌廉菠菜龙利柳饭,好大碟,劲多芝士系面,鱼柳都大块,芝士味香浓。
仲有一个散叫嘅软壳蟹牛肝菌意粉,成只软壳蟹送上,炸得唔算油,意粉汁好好味,啲菇都煮得唔错。
我哋将二人餐同散叫嘅主菜upgrade,所以有三杯特饮包括热情玫瑰(玫瑰花茶热情果)、草子苺苺(士多啤梨橙汁)、橙色派对(芒果橙汁),全部卖相都好靓,味道都唔错,基本上都系果汁,𠮶个热情玫瑰仲好香玫瑰花味,真系有玫瑰花瓣喺度。
跟餐原本有两个雪糕球,我哋升级左其中一个做生日版心太软,只加$24 ,写住Happy birthday之余,仲会插埋蜡烛俾你,顺便同两位六月之星庆祝生日。心太软都做得好好味,有芒果和忌廉伴碟。
我见佢餐牌仲写住生日优惠免切饼费,所以带小朋友嚟呢度庆祝生日应该都好开心。
能够有个位比佢地去玩,等我有餐安乐茶饭食,仲要价钱唔贵,真系唔错,最后两个小朋友仲玩到唔舍得走呢!