2021-10-11
.📍光荣冰室📍 #馒头去荃湾 #馒头的港味道跟 @calorieswithmic 揾食💒学教主话斋,减肥都要俾自己休息下,更何况揾姨妈嘅路途可能会会增肥, 既然系咁就唔好畀咁大压力自己,放心咁食好西啦😂,只要心态好,份量控制得当,一切都会变好的。------------------------------开心浩园餐 ($50)葱油鸡扒饭加三只太阳蛋(俗称三眼仔🤓),好大碟,完全冇偷工减料。葱油鸡扒比3大只太阳蛋遮住,满满嘅蛋白质。太阳蛋煎得好靓🍳,做到半生熟流心嘅效果😍;蛋黄颜色比一般蛋深色,食落去爆浆咁济,成个口都系浓郁嘅蛋香😋;个人建议一只就咁食两只用嚟捞饭。鸡扒差唔多有我成块面咁大,而且都Ok厚肉,冇好大阵雪藏味,外皮煎得香脆👍🏻,又唔会觉得好热气;肉质方面,边边位有过干过硬嘅情况,但食到中间都算有汁嘅,啖啖肉嘅感觉真好🍖🤤,整体不过不失,但咁大块我都好满足。鸡扒上面淋上嘅葱油份量唔算多, 所以香得嚟唔会太咸同太油,足够用嚟捞饭,再加埋蛋同衰多嘅甜豉油,令成碟饭更香味道更丰富💯,真系好吸引,令我忍唔住一啖接住一啖。但比较可惜嘅系饭就偏淋,不过未去到好湿润,系可以接受嘅👌🏻,因为本
📍光荣冰室📍 #馒头去荃湾 #馒头的港味道
跟 @calorieswithmic 揾食💒
开心浩园餐 ($50)
鸡扒上面淋上嘅葱油份量唔算多, 所以香得嚟唔会太咸同太油,足够用嚟捞饭,再加埋蛋同衰多嘅甜豉油,令成碟饭更香味道更丰富💯,真系好吸引,令我忍唔住一啖接住一啖。但比较可惜嘅系饭就偏淋,不过未去到好湿润,系可以接受嘅👌🏻,因为本身会捞豉油同蛋浆,如果可以做到粒粒分明嘅话口感就更好。
饭同𩠌份量都好多,好抵食性价比高🙈。其实一个女仔食就应该要嗌少饭,不过我本身胃口大,加上今日day off,有时间慢慢食,所以就咁KO咗一个餐🤘🏻。
跟餐嘅奶茶茶底好浓☕,涩味充足,奶味就差啲,所以唔够香滑,但已经比一般嘅茶记出色好多。
整体评分:7.8/10
小编回头率:7.5/10
又黄又抵食💛,质素中上,店员服务态度都好好,上菜𠮶阵特登递支豉油比我,唔怪之得咁多人排队。
果然跟教主揾食系冇错嘅,今餐我好享受,阿门😌🙏🏻。