2023-01-11 72 浏览
路德围出名多好嘢食,今日突然想食饺子,见呢间「饺子坊」唔贵又多选择,就一于黎试下。餐厅有八款饺可以选择,可以拣汤饺或煎饺,亦可以双拼,今日要咗粟米饺拼香菇饺,再加个酸辣云耳小食。同师傅倾开,原来已经有十几年包饺子经验,每粒饺子都系每日用鲜肉新鲜即包,保证够晒足料鲜味。酸辣云耳 :云耳够清爽,味道酸酸辣辣,非常惹味,配菜仲有洋葱丝同辣椒粒,够晒刺激,作为开胃小食一流。粟米饺 + 香菇饺 :饺子好快就送到,饺子大大粒,卖相非常吸引。食饺子前当然要先试试汤,一碗好味嘅汤绝对可以为饺子锦上添花,汤底鲜甜无味精,配饺子食最适合。粟米饺皮够薄,猪肉馅饱满,粟米鲜甜爽口,味道清清地无咁腻。香菇饺入口好香,有浓浓嘅菇味,香菇切得细细粒够淋,同粟米饺比又系另一种唔同嘅风味。食完饺子饮返支豆浆,感觉份外满足。

酸辣云耳 :

粟米饺 + 香菇饺 :

粟米饺皮够薄,猪肉馅饱满,粟米鲜甜爽口,味道清清地无咁腻。

食完饺子饮返支豆浆,感觉份外满足。
2023-01-10
午餐