2012-03-07 138 浏览
午市经常要等十几二十分钟,但下午茶就唔使!经常去食呢度既及第粥,同酒楼或其他粥铺好唔同。首先葱丝姜丝同豉油放在个碗仔度,等客人可以自主添加,炸面送粥一流,脆中带软,面粉味又香,先$5/碟,仲有炒米粉,加少少桂林辣椒酱,正!呢度既桂林辣椒酱都认真唔马虎,特别好食!至于碗主角及第粥,粥底质素一直稳定上乘,好绵软香滑,夹杂住灼到刚熟既猪肝,手打肉丸,粉肠,猪心片,猪肝爽脆,从来唔会过老而有粉粉既感觉,猪心切到一片片好薄,好好食,即叫即煮,热气沸腾!小小店铺,伙计竟然都会记得熟客既喜好,就拿我来讲,她地就惯左唔会比姜丝葱丝比我~有酒店待客风范!之前试过鱼腩粥,虽然人人称道,但我都系觉得材料同粥既份量比例要均衡,鱼腩确实好多,好抵食,但显得主末倒置,粥就唔够了~不过整体来讲,呢度粥底一流,选择多,仲可以跟客人喜好随便配搭材料,价钱又相宜,一般二十几就有交易,份量足材料足!正!
午市经常要等十几二十分钟,但下午茶就唔使!

• 及第粥,炸面,炒米粉,煎鱼饼