2024-09-22
今天同朋友去佐敦亲友屋企打麻雀,到食晚饭时就系附近揾吓嘢食,我朋友喜欢食车仔面,亲友就介绍附近有间好食嘅车仔面餐厅,这间餐厅叫永年士多,位于佐敦弥敦道380号香港逸东酒店地下1号舖,港铁佐敦站B1出口,行几分钟就到,非常方便。这间餐厅嘅车仔面我朋友话系铜锣湾都食过,佢话非常好味好食。餐厅个招牌都很显眼,令人一眼就见到,餐厅内环境非常宽敞,装修好靓又新净,亦有好多打卡嘅位置,好适合客人嚟打卡,枱凳都好阔落,令人坐得舒服,店员有礼貌,服务态度好,来这里食都不错。餐牌上主打食品系车仔面,其他有小食、蔬菜、多士和饮品,亦有特惠的经典面食,加少少钱就有埋小食同饮品,价钱真系好抵,仲有十二款嘅车仔面选择,每款车仔面喺主牌上嘅卖相好吸引,睇到就想叫来食,我哋都选咗一阵就叫咗高佬发办和至尊面,因为唔贵价仲叫埋车仔小食嘅生菜鱼肉,亦叫埋饮品热柚子蜜。首先来高佬发办,份量不少,有猪肠、猪红、猪皮、鸡翼、冬菇、豆卜、菜心,我选了粗面,卤水汤底香浓,猪肠洗得干净, 颜色够深,够晒爽口入味,猪红厚实多汁,猪皮好淋好味道,鸡翼又大只厚肉,淋身好好味,冬菇、豆卜、菜心都全吸入汤,食落好有香味,粗面口感爽滑弹牙,真系
首先来高佬发办,份量不少,有猪肠、猪红、猪皮、鸡翼、冬菇、豆卜、菜心,我选了粗面,卤水汤底香浓,猪肠洗得干净, 颜色够深,够晒爽口入味,猪红厚实多汁,猪皮好淋好味道,鸡翼又大只厚肉,淋身好好味,冬菇、豆卜、菜心都全吸入汤,食落好有香味,粗面口感爽滑弹牙,真系好正嘅车仔面,而朋友叫嘅至尊面有猪手、鸡翼、鱼蛋、猪肠、猪红、猪皮、白萝卜、菜心,份量亦不少,真系令你食到饱,朋友加咗小嫩同选咗幼面,佢好钟意车仔面嘅卤水汤底,浓郁小嫩,配料中猪手最出色,肉质软淋及入味,阵阵南乳香,鱼蛋软滑弹牙,白萝卜好清甜不错,连埋幼面够弹牙好配搭来食。
小食嘅生菜鱼肉,鱼肉好弹牙大大粒有惊喜,有好多新鲜生菜,放落面一齐食好正,车仔面同热柚子蜜好配,完全话有无口干口渴。最后我哋叫红豆冰做甜品,开头我都以为会太甜,但完全唔系,甜度啱啱好,朋友饮一杯怀旧红豆冰,大大粒红豆,软绵绵,好香甜,与淡奶一齐拌匀,口感幼滑,细腻可口,我就饮抹茶红豆冰,真系好似日本𠮶种抹茶味,饮完超满足。
这间好味道嘅车仔面餐厅好值得推荐俾大家,食物质素高,价钱又唔贵,好食又抵食,我哋下次一定再嚟食。