2021-12-12 966 浏览
今日同朋友去左尖沙咀龙骧食晚餐+庆祝好朋友的生日龙酿系尖沙咀科学馆道14号新文华中心1楼,由尖东地铁站行五分钟就到 餐厅位置非常方便 由尖东站出发 沿途仲可以睇到好多尖沙咀独有圣诞装饰 一路行一路好雀跃 期待着一阵食既日本餐厅 因为呢间日本餐厅系朋友推介既 朋友话上次食过味道唔错之余 地方骨致好适合小酌谈心打开餐厅menu二话不说就㨂左呢个「龙酿2人炉端烧料理」套餐 一次过试晒呢间餐厅既刺身 天妇罗 炉端烧 另外包其他热食 包括热乌冬 吸物等等,有两杯清酒附送 呢个套餐真系岩晒冬天黎食前菜和冻豆腐就正正常常但刺身就真系好新鲜 每一件刺身大大件 味同口感都一流去到天妇罗 佢地个天妇罗面衣非常松脆 杯沾汁系热上 ,口感松脆之余 一啲都唔肥腻 好食之余仲唔会有罪恶感😆😆之后再上黄金珍宝大虾 满满嘅芝士铺在大虾虾肉上 虾有虾味不在话下 食嘅时候仲有少少拉丝 厨师发板炉端烧上了手羽鸡翼 牛肉粒串和鸡软骨,牛肉粒食嘅时候仲有肉粒既油流出 又唔会烧得过火同朋友倾吓倾吓好快就干咗𠮶两杯送嘅烧酒所以又另外叫多支吟酿 我地两个都系女仔 呢支吟酿好易入口 唔会有火烧喉咙嘅感觉 串有少少甜甜地既米香味另外烤物
今日同朋友去左尖沙咀龙骧食晚餐+庆祝好朋友的生日

前菜和冻豆腐就正正常常
刺身就真系好新鲜 每一件刺身大大件 味同口感都一流

同朋友倾吓倾吓好快就干咗𠮶两杯送嘅烧酒
所以又另外叫多支吟酿

另外烤物因为餐厅冇晒秋葵 所以同我哋另上烤茄子,烤物不过不失 好适合用嚟送酒食

食到咁上下,最后想买两碗热乌冬就系个happy ending啦,满足满足

甜品方面就系梅味和果子加绿茶蕨饼 蕨饼一直系本人最爱 口感烟韧之余仲有绿茶粉嘅衬托 我同朋友都觉得呢餐好满足 餐厅既环境灯光令心感觉舒服 好适合三五知己一齐黎饮酒食饭谈心

下次一定会再黎帮衬
2021-12-12