2021-11-20 464 浏览
朋友住大埔,请食晚饭,带我去吃鸡煲打边炉。佢同我讲虽然舖头细细,但每晚都坐满人,唔预早啲或者留订位都食唔倒。果然,我地6点去到,开始都已经有两枱人,6点30分左右差不多已经坐满哂。 点解咁多人?因为呢度好抵食,除咗鸡煲之外,仲有酸菜鱼、水煮鱼、支竹羊腩煲等等,十几款煲俾你选择,二人计最抵每人168蚊起,食完之后仲有得打边炉,汽水饮品任饮,除左啤酒要加钱之外。 光是鸡煲都有几款唔同口味,最后叫左招牌麻痺鸡,可选择辣度,我地要咗BB辣。 哗! Gas  打边炉,够晒风味,鸡煲上面铺满左满满嘅芫茜,正! 里边每件鸡都好大件好多肉,鸡煲酱十份惹味,而且BB辣一啲都唔辣。而且每件鸡肉真系入晒味,可见之前准备功夫都不少,煲内亦有其他配料如洋葱、书仔、翠玉瓜等等。两个人的份量大概有十几件鸡,食完之后就可以加水打边炉。 打边炉嘅配料都有几十款之多,亦有海虾、花甲、生蚝等等,不过就要加钱呀。除左火锅配料,亦有几款凉拌小菜,叫左一份凉拌皮蛋同埋海蜇,唔使等即刻有得食两样凉拌小菜都不算太辣,而且亦都好入味,皮蛋金金黄黄的,有蒜容嘅香味,软绵绵很好吃。

2021-11-14