2021-06-14 1391 浏览
朋友推介元朗呢间日式厨师发板,午市抵食得黎都好高质呀👍呢排越黎越多人食,要提前一个月book位呢。餐厅位置系元朗嘅小区入面,餐厅环境舒适充满日式感,店员有预先问我地有无食物敏感,十分贴心😃师傅上每一道寿司都会简单讲解下,回头率好高。我地今次就叫左$380嘅Lunch Course,有前菜、茶碗蒸、13件时令寿司、味噌汤以及甜品🔸前菜 - 蕃茄豆腐蕃茄粒配埋豆腐酸酸甜甜好开胃,加上芝麻酱就更有日式风味~🔸13款时令寿司师傅会根据唔同嘅季节用返新鲜嘅时令款式,今次试左嘅款包括有:-加入左清新柚子皮嘅爽口「带子」、虾肉厚身而去有特质嘅虾膏酱汁抹面嘅「甜虾」、十分弹牙嘅厚身「赤贝」、有葱蓉点缀嘅浓郁「鲭鱼」、带油脂嘅滑身「银鳕鱼」、满满又唔会有腥味嘅「海胆」、有海胆同鱼子酱大大升华嘅「鱿鱼」、配合柚子梅酱嘅「深海池鱼」、油脂肥美嘅「拖罗」、来自爱媛嘅吸睛「金鲷」、想再encore多一件嘅「䲠鱼」、爽口鲜甜嘅「鲽鱼片」🔸茶碗蒸、味噌汤食晒寿司之后就上返热食,茶碗蒸好特别嘅系采用左黑松露以及蟹肉,黑松露味配蒸蛋都几特别,味噌汤都系正常味道啦~🔸柚子&开心果雪糕最后结尾就系雪糕,分别叫晒2款口味,2
蕃茄豆腐

🔸前菜 - 蕃茄豆腐
蕃茄粒配埋豆腐酸酸甜甜好开胃,加上芝麻酱就更有日式风味~

🔸13款时令寿司

🔸茶碗蒸、味噌汤
黑松露蟹肉茶碗蒸

🔸柚子&开心果雪糕
最后结尾就系雪糕,分别叫晒2款口味,2个口味都好清新。柚子味入面仲有啲柚子皮,开心果都有开心果粒,食落更有口感
柚子&开心果雪糕
午餐